Czasami jednak,
kiedy wiem, że nie zdążę upiec chleba na zakwasie, a ostatnie kromki zostały
zjedzone na kolację :), zamiast wpadać w panikę, nastawiam właśnie ten chleb i
rano pachnie w domu jak w najlepszej piekarni, a domownicy cieszą się gorącym i
chrupiącym pieczywem na śniadanie.
Chleb ten z
uwagi na konsystencję ciasta pieczemy w garnku żeliwnym lub innym naczyniu z
pokrywą, które jest dość głębokie i nadaje się do używania w piekarnikach.
Kształt też może być dowolny, możemy upiec chleb okrągły lub
podłużny, w zależności od tego jakie naczynie mamy.
Składniki na jeden około 1 kg bochenek:
- 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ( ja bardzo często mieszam z mąką orkiszową, mąką pszenną pełnoziarnistą lub razową). Nawet niewielki dodatek np. mąki pełnoziarnistej, bardzo wzbogaca smak chleba.
- 450 g ciepłej wody (ok. 40ºC)
- 1-1,5 łyżeczki soli
- 6 g suchych drożdży instant
Wszystkie składniki wkładamy do miski lub do misy miksera i
mieszamy tylko do dokładnego połączenia się składników. Można to zrobić nawet
łyżką.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godz..
w temp. pokojowej. Następnie miskę wstawiamy do lodówki (nadal pod przykryciem)
i zostawiamy na całą noc. ( nie mniej niż 8-10 godz.)
Do zimnego piekarnika wkładamy naczynie z pokrywką, w którym
będzie się piekł chleb. Może to być też szklane naczynie żaroodporne. Piekarnik
ustawiamy na 240⁰C i nagrzewamy (razem z naczyniem). Kiedy piekarnik się
nagrzeje, zostawiamy w nim jeszcze naczynie na około 10-15 dodatkowych minut).
Naczynie musi być bardzo dobrze nagrzane, aby chleb się do niego nie przykleił
w czasie pieczenia.
Poniżej zdjęcia chlebów, które piekłam ( w garnku żeliwnym,
naczyniu szklanym żaroodpornym lub blaszanej brytfance). Jak widać, chleb ma
różną strukturę i kolor w zależności od mąki, której użyłam. Na trzecim zdjęciu
jest mieszanka mąki pszennej, orkiszowej jasnej i orkiszowej pełnoziarnistej.




a tak wygląda ciasto, które pracowało w lodówce, kiedy ja
smacznie spałam:)


Świeże drożdże mogą być? Jeśli tak to ile?
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam, ale myślę, że mogą być. Ja dałabym około 10-12 g
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 😁👍
OdpowiedzUsuńCzy można spróbować zmieszać z mąką żytnią razową? Nie powinnam jeść pszennego pieczywa, powinnam pieczywo ograniczać. Mam sporo razowej 2000 ... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMąką żytnia zwłaszcza razowa zachowuje się zupełnie inaczej niż pszenna. Jest dużo cięższa i ma znacznie mniej glutenu. Gdybym miała eksperymentować przy tym przepisie to nie dałabym jej więcej niż 100-150g, reszta pszennej.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPiekę na codzień różne chleby, ale ten wyszedł jak glina mimo, że ma dziury i pięknie wyrósł.
OdpowiedzUsuń