Nocne bułeczki

   
Bułeczki bezproblemowe, proste do zrobienia, a przede wszystkim domowe. Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej wieczorem, wkładamy do wyrastania do lodówki, a rano cieszymy się gorącymi bułeczkami na śniadanie. Czy może być jeszcze prościej?Bo pyszniej na pewno nie.

Składniki (na 10 sztuk/ ok.100g każda):

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 g drożdży instant lub 12 g drożdży świeżych
  • 220 g wody
  • 160 g mleka w temp. pokojowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 2 łyżki (30g) oleju (nie oliwy)

Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić z nich miękkie i elastyczne ciasto. Ja robię to przy pomocy miksera z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki (przynajmniej na 7=8 godzin).

Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wysypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30-40 min. w temp. pokojowej. Bułeczki muszą się ogrzać i jeszcze urosnąć.

Wyrośnięte bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 ºC i pieczemy około 20 min. najlepiej grzałka góra-dół.

Ja piekę w piekarniku parowym pierwsze 10 min. z parą i kolejne 10 min. grzałka góra-dół


Smacznego!


Źródło przepisu (lekko zmodyfikowanego): Instagram 










Komentarze

  1. wyjdą ze świeżych drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, świeżych drożdży trzeba dać około 25 g.

      Usuń
    2. Dobry wieczór. To w przepisie jest błąd? 12 czy 25 g świeżych? Ile bułek wychodzi z takiej porcji? Wszystkiego pięknego.

      Usuń
    3. Tak jak pisałam na grupie, wcześniej dałabym 25 g, ale doświadczenie pokazało, że w zupełności wystarcza 12 g. Ilość bułek to 10 szt po około 100 g każda

      Usuń
  2. Uwielbiam Pani przepisy. Zawsze piękne i smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i cieszę się, że mogę się dzielić swoją pasją 🙂

      Usuń
  3. Witam. A gdybym chciała zamiast drożdży dodać zakwasu żytniego, jak to przeliczyć? Ile to dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie pomogę, nigdy nie próbowałam takiej modyfikacji.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dla mnie oliwa ma specyficzny smak i jest gęściejsza. Używam jej raczej do pizzy lub pieczywa włoskiego.

      Usuń
  5. Trzeba bułeczki ponacinać albo same tak pięknie popękały?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, czy jeśli piekę z podwójnej porcji to część ciasta zostawić w lodowce, wypiec pierwsza partie i w trakcie wyciągnąć druga wyrobić itd czy można piec dwie blaszki na raz w piekarniku? Jak to wyglada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym piekła po jednej, ewentualnie jeśli dwie naraz to w połowie czasu pieczenia trzeba zamienić blaszki tak aby bułki równo się upiekły

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  7. Witam. A czy buleczki wyjda z orkiszu 630? Ewentualnie 50/50 z pszenna?

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy z drozdzy przygotowujemy wczesniej zaczyn, czy wsxystko po prostu wrzucamy fo misy i wyrabiamy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli stosujemy drożdże instant, to bezpośrednio, a że świeżych robimy zaczyn

      Usuń
  9. A jaka moze byc przyczyna tego, ze buleczki popekaly tak jakby od spodu, przy samej blaszce? Co moglam zrobic zle?

    OdpowiedzUsuń
  10. Polecam! Wyszły pyszne! Napewno czesto będziemy korzystać z przepisu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał. Udanych wypieków :)

      Usuń
  11. Dzisiaj testujemy bez nocnego wyrastania 😉

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz