Tradycyjny chleb Ticino - majowa piekarnia Amber

 

        Kolejny już raz miałam przyjemność wspólnego pieczenia z Amber. Tym razem piekliśmy tradycyjny chleb pochodzący z kantonu Ticino - włoskiej części Szwajcarii. Chleb ten charakteryzuje się złocistą skórką i puszystym miękiszem. Jego charakterystyczną cechą jest to, że poszczególne części odrywa się rękoma. Jest to typowy chleb biesiadny, a jak wiadomo we Włoszech wspólne rodzinne biesiadowanie to niemal świętość. Ja przygotowałam go na zaczynie drożdżowym - bidze. Można też użyć zaczynu lievito. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.

Składniki na bigę:

  • 100 g maki pszennej (ja użyłam włoskiej T 00)
  • 50 g wody
  • 3 g drożdży instant
Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na jedną godzinę.

Składniki na ciasto właściwe:
  • cała biga
  • 500 g mąki pszennej T 00
  • 250 g wody
  • 5 g słodu jęczmiennego lub miodu
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 10 g soli
  • 2-3 łyżki mleka do posmarowania wierzchu bułek
Do dzieży miksera wlewamy wodę, dajemy bigę porwaną na kawałki i słód jęczmienny. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy powoli mąkę i sól cały czas wyrabiając. Na sam koniec wlewamy oliwę i wszystko dokładnie wyrabiamy do momentu aż cała oliwa się wchłonie, a ciasto będzie sprężyste i elastyczne. 

Ciasto pod przykryciem odstawiamy do wyrastania. U mnie zajęło to około 7 godzin.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części, lekko zaokrąglamy i odkładamy na chwilę aby ciasto się rozluźniło i odpoczęło.

Następnie każdą kulkę rozciągamy w niewielki prostokąt i zwijamy jak naleśnik. Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dwóch równych rzędach, tak, aby stykały się ze sobą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrastania na około dwie godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 200⁰C (ja dodatkowo włączyłam funkcję pary). Przed samym pieczeniem smarujemy powierzchnię chlebków mlekiem i ostrym nożem robimy nacięcie wzdłuż chleba.

Pieczemy 20 minut, po wyciągnięciu studzimy na kratce.

Smacznego :)



Chleb na blogach:

Komentarze

  1. Olu, cudownie upieczony. Widać rękę rasowej Piekarki. Dziękuję za wspólne chwile w majowej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wypieczony. Miło było razem spotkać się:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny chlebek i miło się piekło, do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, mnie również było miło i nie mogę doczekać się już kolejnego wspólnego pieczenia :)

      Usuń
  4. Idealny! Złocista skórka, puszysty miękisz. Dziękuję za wspólny czas i do następnego razu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie się wypiekł Twój chlebek! Do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wypieczone bułeczki tylko odrywać i masłem smarować :-)
    Do kolejnego wspólnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz