Bułki pszenne z serkiem wiejskim

 

        Przepis na te bułki powstał z konieczności zagospodarowania serka wiejskiego, który od pewnego czasu stal w lodówce. Jakoś nikt po niego nie sięgał i pomyślałam, że skoro w wielu przepisach wykorzystuje się jogurt, kefir czy śmietanę, to czemu nie spróbować z serkiem :). Był to strzał w dziesiątkę. Bułki wyszły pyszne, super miękkie, sprężyste i delikatne. Polecam z całego serca, zróbcie, a nie pożałujecie.

Składniki na około 10 sztuk:

  • 600 g mąki pszennej (u mnie T 500)
  • 8 g drożdży instant lub około 20 g drożdży świeżych
  • 10 g soli
  • 10 g cukru lub miodu
  • 200 g serka wiejskiego (miałam lekki marki Auchan)
  • 30 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • około 280 g wody*
*ponieważ sam serek zawiera już płynną śmietankę, musimy uważać z ilością wody, żeby nie dodać jej zbyt dużo. Serki różnych marek mają różną ilość śmietanki dlatego w tym przepisie wodę dodajemy stopniowo podczas wyrabiania aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto.

Wszystkie powyższe składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby korygując ilość wody. Nie przejmujcie się jeśli w cieście na tym etapie będą widoczne granulki serka. Rozpuszczą się całkowicie podczas pieczenia bułek. Ciasto nie może być za bardzo zbite, żeby bułki nie były twarde, ale po paru minutach wyrabiania powinno się zwijać wokół haka tak jak to widać na zdjęciu poniżej,





Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Powinno widocznie podwoić swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 10 równych części i formujemy okrągłe lub podłużne bułki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy po ponownego wyrastania na około 20 minut.

Przed samym włożeniem do piekarnika posypujemy bułki mąką pszenną i nacinamy żyletką lub ostrym nożykiem.

Pieczemy około 15 min w temp. 210 stopni do ładnego zrumienienia.

Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy na kratce


Smacznego !




Komentarze

  1. Te bułki to mistrzostwo świata. To będą moje ulubione bułki 😋😋😋Dziękuję za przepis😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz