Domowe tortille


    Ostatnim razem, kiedy kupowałam gotowe placki tortilli w sklepie, przeraziłam się czytając skład na etykiecie. Nie spodziewałam się, że jest tam tyle niepotrzebnych i niezdrowych dodatków. Przecież do zrobienia tortilli potrzebujemy tak naprawdę tylko mąki, wody, oleju i trochę soli.
Moje dzieci po spróbowaniu domowej wersji stwierdziły, że już zawsze mam takie robić.
Następnym razem spróbuję opcji z dodatkiem mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej


Składniki na około 12 placków tortilli o średnicy około 23cm:
  • około 3 szklanek mąki pszennej*
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki soli

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy wodę, olej i sól. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ponieważ dodajemy gorącą wodę, w początkowej fazie pomagamy sobie łyżką, aby się nie poparzyć.

Po dokładnym wyrobieniu przykrywamy ciasto folią i odkładamy na około pół godziny, żeby odpoczęło.



* Mąka ma różną wilgotność. Jeśli okaże się, że ciasto się klei, możemy jeszcze odrobinę dosypać, ale nie za dużo, żeby ciasto nie było zbyt twarde.

Dzielimy ciasto na 12 równych części. Patelnię o średnicy 23-24 cm bardzo mocno rozgrzewamy. Używamy takiej, na której możemy smażyć bez tłuszczu.*

Rozwałkowany na bardzo cienko placek tortilli kładziemy na suchą patelnię i smażymy ok 4-5 sekund po obu stronach. (Na plackach pojawią się charakterystyczne ciemniejsze pęcherzyki).

Każdy placek odkładamy na talerz i przykrywamy wilgotną ściereczką, tak aby tortille nie wysychały i były elastyczne do zawijania.


Placki tortilli możemy też zamrozić. Musimy tylko każdy z placków oddzielić folią, aby się nie posklejały.



Smacznego !



Komentarze