Bananowe ciasteczka z amarantusem


    Pomysł na te ciasteczka powstał spontanicznie, z potrzeby wykorzystania dojrzałych bananów, które miałam w domu. Dodałam ekspandowany amarantus, trochę bakalii i tak powstały ciasteczka mocno pachnące bananami i kokosem.
Do zrobienia w pięć minut.


Składniki na około 12 niedużych ciasteczek:
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • szklanka ekspandowanego amarantusa (np takiego)
  • około 100 g wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • kilka orzechów włoskich obranych ze skórki
Wiórki kokosowe i płatki migdałowe podprażamy chwilę na patelni. Banany przekładamy do miski, dobrze rozgniatamy widelcem. Dodajemy amarantus, przestudzone wiórki kokosowe i płatki migdałowe, a także drobno pokrojowe orzechy włoskie obrane ze skórki.

Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i odstawiamy na około 15 min, aby składniki dobrze się połączyły.

Bierzemy łyżeczką niewielkie porcje ciasta, formujemy niewielkie placuszki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy około 15-20 min w tem. 180ºC do zezłocenia.

Wyjmujemy, studzimy na kratce.

Smacznego!






Komentarze