Chleb czystoziarnisty



               Chleb czystoziarnisty, bez dodatku mąki, zdobywa coraz większą popularność. Jest pyszny i zdrowy, a dodatkowo  bardzo łatwy w przygotowaniu.
W sklepach można kupić gotowe mieszanki do wypieku takiego chleba. Ja zachęcam Was jednak do zrobienia własnej wersji, z Waszymi ulubionymi ziarnami i dodatkami.


Składniki:
  • 90 g siemienia lnianego w ziarnach
  • 140 g ziaren słonecznika*
  • 60 g orzechów laskowych**
  • 150 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 4 płaskie łyżki nasion babki płesznik (lub trzy łyżki proszku z tych nasion)***
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego, daktylowego lub odrobina stewii
  • około 45 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 350 ml wody
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche: siemię lniane, słonecznik, orzechy, płatki owsiane, nasiona babki płesznik, sól.

W drugim mieszamy wodę z syropem i rozpuszczonym olejem kokosowym.

Łączymy zawartość obu naczyń, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Jeśli masę ciężko wymieszać, dodajemy odrobinę wody.

Formę keksową (najlepiej silikonową lub aluminiową) smarujemy masłem. Jeśli używamy zwykłej, metalowej foremki, radzę wyłożyć ją najpierw papierem do pieczenia i dopiero posmarować masłem.

Przekładamy masę do formy, ubijamy i wyrównujemy wierzch. Następnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy na dwie godz. lub dłużej (u mnie wystarczyły 3 godziny). Maksymalnie może to być doba.

Chlebek pieczemy w temp.  170ºC około 30min. Następnie chleb wyjmujemy z formy, przewracając go do góry nogami i wykładamy na blaszkę. Pieczemy jeszcze około 30-40 minut.

Gotowy bochenek wykładamy na kratkę do wystudzenia. Jest to taki rodzaj chleba, który można pokroić dopiero po całkowitym jego wystudzeniu. W przeciwnym razie będzie się nam kruszył i rozpadał.

*Można połowę ilości ziaren słonecznika zastąpić pestkami dyni

**Orzechy laskowe można zastąpić włoskimi, lub migdałami.

***Babkę płesznik można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ze względu na jej właściwości żelujące pełni ona rolę "kleju" dla ziaren. Jeśli jednak nie będziecie mogli jej dostać, można ją zastąpić zmielonym siemieniem lnianym.

Płatki owsiane można zastąpić jaglanymi, gryczanymi lub ich mieszanką. Proponuję dodać suszoną żurawinę, rodzynki... Generalnie zachęcam do eksperymentowania i przygotowywania różnych wersji tego chlebka.

Smacznego !


Źródło przepisu: Mynewroots



Komentarze