Chleb miodowy

Kolejny chlebek na zakwasie, tym razem z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej. 
Z odrobiną miodu i siemieniem lnianym. Pyszny, wilgotny i pachnący. Polecam Wszystkim.

Składniki:
  • 210 g aktywnego zakwasu żytniego razowego*
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 360 ml wody
  • ok. 2 łyżeczek soli
  • 2 łyżki miodu (taki, jaki macie akurat w domu, ja dałam malinowy) 
  • 60 g siemienia lnianego (uprażonego na suchej patelni)
*zakwas powinien być dokarmiony około 12 godz. wcześniej.  

Wszystkie powyższe składniki dokładnie mieszamy w misce. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i odstawiamy do wyrośnięcia.

Czas wyrastania jest zależny od siły zakwasu, temperatury otoczenia, a także jakości mąki. Może potrwać nawet do sześciu godzin. U mnie po czterech godzinach urosło do brzegów keksówki.

Nagrzewamy piekarnik do 230ºC. Pieczemy pierwsze 20 minut z parą i kolejne 25 minut bez pary, grzałka góra-dół. 
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia i odparowania.

Smacznego :)


źródło przepisu (zmodyfikowanego): "Chleb. Domowa piekarnia" - Piotr Kucharski




Komentarze