Kolejny chlebek na zakwasie, tym razem z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej.
Z odrobiną miodu i siemieniem lnianym. Pyszny, wilgotny i pachnący. Polecam Wszystkim.
Składniki:
- 210 g aktywnego zakwasu żytniego razowego*
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 g mąki żytniej typ 720
- 360 ml wody
- ok. 2 łyżeczek soli
- 2 łyżki miodu (taki, jaki macie akurat w domu, ja dałam malinowy)
- 60 g siemienia lnianego (uprażonego na suchej patelni)
*zakwas powinien być dokarmiony około 12 godz. wcześniej.
Wszystkie powyższe składniki dokładnie mieszamy w misce. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Czas wyrastania jest zależny od siły zakwasu, temperatury otoczenia, a także jakości mąki. Może potrwać nawet do sześciu godzin. U mnie po czterech godzinach urosło do brzegów keksówki.
Nagrzewamy piekarnik do 230ºC. Pieczemy pierwsze 20 minut z parą i kolejne 25 minut bez pary, grzałka góra-dół.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia i odparowania.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia i odparowania.
Smacznego :)
źródło przepisu (zmodyfikowanego): "Chleb. Domowa piekarnia" - Piotr Kucharski
Komentarze
Prześlij komentarz