Kuleczki kokosowo migdałowe to deser, który można przygotować w parę chwil. W zależności od wykończenia i preferencji smakowych można zrobić wersję bardziej migdałową lub bardziej kokosową. Ładnie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują
Składniki na około 20szt:
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 szklanki mielonych migdałów
- 2-3 łyżki syropu klonowego, trzcinowego, daktylowego, itd.
- 2 łyżki likieru Amaretto lub Malibu ( w zależności czy chcemy wersję bardziej kokosową czy bardziej migdałową)*
- 1-2 łyżki wody
- wiórki kokosowe lub tarte migdały do obtoczenia
*w wersji dla dzieci alkohol zastępujemy aromatem migdałowym lub kokosowym
Wiórki kokosowe i migdały wsypujemy do miski. Dodajemy syrop i likier. Dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli masa jest zbyt sucha i słabo się klei dodajemy łyżkę lub dwie wody.
Formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych lub tartych migdałach.
Schładzamy w lodówce przez około pół godziny.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz