Kuleczki kokosowo migdałowe


    Kuleczki kokosowo migdałowe to deser, który można przygotować w parę chwil. W zależności od wykończenia i preferencji smakowych można zrobić wersję bardziej migdałową lub bardziej kokosową. Ładnie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują


Składniki na około 20szt:
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki mielonych migdałów
  • 2-3 łyżki syropu klonowego, trzcinowego, daktylowego, itd.
  • 2 łyżki likieru Amaretto lub Malibu ( w zależności czy chcemy wersję bardziej kokosową czy bardziej migdałową)*
  • 1-2 łyżki wody
  • wiórki kokosowe lub tarte migdały do obtoczenia
*w wersji dla dzieci  alkohol zastępujemy aromatem migdałowym lub kokosowym



Wiórki kokosowe i  migdały wsypujemy do miski. Dodajemy syrop i likier. Dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli masa jest zbyt sucha i słabo się klei dodajemy łyżkę lub dwie wody.

Formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych lub tartych migdałach.

Schładzamy w lodówce przez około pół godziny.

Smacznego !








Komentarze