Łatwy w wykonaniu chleb pszenny na drożdżach. Dodatek prażonych płatków owsianych sprawia, że chleb pięknie pachnie i równie dobrze smakuje. Nie wymaga długiego wyrabiania, dlatego polecam go wszystkim, którzy nie lubią tej czynności, a jednocześnie chcieliby jeść pyszny, domowy chleb
Składniki na jedną foremkę keksową:
- 10 g świeżych drożdży
- 500 ml wody
- 150 g płatków owsianych plus dodatkowa porcja do obsypania
- 500 g mąki pszennej chlebowej (Typ 750)
- 1 łyżeczka soli
W misce mieszamy rozkruszone drożdże ze 100 ml wody. Dodajemy 100 g mąki i odstawiamy, aby powstał zaczyn.
W tym czasie na suchej patelni prażymy płatki owsiane, aż do zezłocenia. Studzimy i zalewamy resztą wody, aby płatki zmiękły.
Gdy zaczyn jest już gotowy, mieszamy go z resztą składników na jednolitą masę i wyrabiamy kilka minut, aby ciasto było elastyczne. Nie przejmujmy się tym, że będzie ono dość rzadkie, tak powinno być.
Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godziny do podwojenia objętości.
Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto do wysmarowanej masłem keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę lub dwie do ponownego wyrastania.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220ºC, zaparowujemy go i wstawiamy do niego foremkę z chlebem.
Pieczemy około 45 min. Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika i przekładamy na kratkę do odparowania.
źródło przepisu: "Chleb. Domowa piekarnia" - Piotr Kucharski
Komentarze
Prześlij komentarz