Chleb żytni na zakwasie z piwem i smażoną cebulą

Chlebek pachnący smażoną cebulą i piwem. Wyśmienity do kanapek z wędliną i do dań z grilla.   Długo zastanawiałam się, czy wypróbować ten przepis, ale teraz wiem, że było warto.
Niebanalny smak i piękny zapach. Polecam Wszystkim



Składniki na dwie keksówki:

  • 350 g zakwasu z mąki żytniej razowej typ 2000
  • 800 g mąki żytniej typ 720
  • 650 ml piwa pszenicznego
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki soli


Cebulę kroimy w dość grubą kostkę. Podsmażamy na małej ilości oleju, aż cebula zrobi się miękka i złocista. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Wszystkie składniki na chleb mieszamy w dużej misce. Przykrywamy folią i odstawiamy do pierwszego wyrastania na około 8-12 godzin. Przy silnym zakwasie czas ten może być dużo krótszy, dlatego polecam obserwować ciasto. Gdy będzie miało gąbczastą strukturę oznacza, że jest gotowe.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem keksówek, przykrywamy folią i odstawiamy do ponownego wyrastania na około 3- 4 godziny.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220ºC, wstawiamy keksówki z ciastem i zaparowujemy piekarnik. Chleby pieczemy ok. 45-50 min.

Po upieczeniu wyjmujemy jeszcze ciepły chleb z foremek i studzimy na kratce.

źródło przepisu: "Chleb. Domowa piekarnia" - Piotr Kucharski



Komentarze