Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami

        Łatwe do zrobienia, puszyste i zdrowe bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Na wierzchu posypane ulubionymi ziarnami.

Składniki na 10 dużych bułek:

  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 300 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży (lub 6 g drożdży suchych)
  • 1 łyżka masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • ulubione ziarna do posypania bułeczek
  • odrobina mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

W misce wymieszać obie mąki z suchymi drożdżami. Ze świeżych robimy najpierw rozczyn*

*Rozczyn: drożdże, łyżeczka miodu, 4 łyżki wody, łyżkę mąki mieszamy razem w garnuszku i odstawiamy na chwilę, aż drożdże zaczną pracować.

Dodajemy wodę, sól i wyrabiamy, pod koniec wlewając roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne.

Formujemy kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i dzielimy na 10 części. Formujemy bułeczki i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 min (bułeczki powinny podwoić swoją objętość).


Po tym czasie smarujemy wyrośnięte bułeczki mlekiem i posypujemy ziarnami (siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, czarnuszka,...)

Bułki pieczemy w piecyku nagrzanym do temp. 200ºC około 12-15 minut.

Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Smacznego!

źródło przepisu (lekko zmodyfikowanego): pracowniawypieków

Komentarze