Łatwe do zrobienia, puszyste i zdrowe bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Na wierzchu posypane ulubionymi ziarnami.
Składniki na 10 dużych bułek:
Składniki na 10 dużych bułek:
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 300 ml wody
- 20 g świeżych drożdży (lub 6 g drożdży suchych)
- 1 łyżka masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- ulubione ziarna do posypania bułeczek
- odrobina mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
W misce wymieszać obie mąki z suchymi drożdżami. Ze świeżych robimy najpierw rozczyn*
*Rozczyn: drożdże, łyżeczka miodu, 4 łyżki wody, łyżkę mąki mieszamy razem w garnuszku i odstawiamy na chwilę, aż drożdże zaczną pracować.
Dodajemy wodę, sól i wyrabiamy, pod koniec wlewając roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne.
Formujemy kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i dzielimy na 10 części. Formujemy bułeczki i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 min (bułeczki powinny podwoić swoją objętość).
Po tym czasie smarujemy wyrośnięte bułeczki mlekiem i posypujemy ziarnami (siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, czarnuszka,...)
Bułki pieczemy w piecyku nagrzanym do temp. 200ºC około 12-15 minut.
Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Smacznego!
źródło przepisu (lekko zmodyfikowanego): pracowniawypieków
Komentarze
Prześlij komentarz