Chleb pszenno-żytni na zakwasie z dodatkiem maślanki


        Pachnący, z chrupiącą skórką, chleb pszenno-żytni na zakwasie. Dodatek maślanki powoduje, że jest delikatniejszy i bardziej wilgotny.

Składniki na jeden duży bochenek:
  • 280 g żytniego zakwasu
  • 160 g mąki żytniej typ 720
  • 320 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 240 ml maślanki
  • 80 ml wody
  • 1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki mieszamy  i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Może lekko kleić się do rąk.

Ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy folią i odstawiamy na koło 3-4 godz. do pierwszego wyrośnięcia. W połowie czasu wyrastania składamy każdy bok do środka. Dzięki temu chleb będzie bardziej puszysty.

Wyrośnięte ciasto formujemy w podłużny lub okrągły bochenek i odstawiany do ponownego wyrośnięcia. Najlepiej sprawdzają się do tego specjalne koszyki rozrostowe. Jeśli jednak takich nie mamy, możemy umieścić ciasto w oprószonej mąką misce.

Zostawiamy uformowany bochenek na 2 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie przekładamy bochenek na wysypaną mąką blachę, nacinamy u góry i wkładamy do zaparowanego i nagrzanego do 230ºC piekarnika.

Pieczemy 40-45 min., grzałka góra-dół (termoobieg wysusza pieczywo).

Po upieczeniu wykładamy chleb na kratkę do ostudzenia i przykrywamy ściereczką.

Smacznego 😊




źródło przepisu: "Chleb. Domowa piekarnia" - Piotr Kucharski



Komentarze

  1. Witam serdecznie, można maślankę zamienić na kefir?
    Pozdrawiam �� Joanna

    OdpowiedzUsuń
  2. tak :), ja też czasami zastępowałam, albo dawałam pół na pół

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry
    dzięki za super bloga i przepisy :)
    Czy można tu użyć zakwasu żytniego razowego, z mąki 2000? Czy wpłynie to znacząco na smak, konsystencję itp?
    Pozdrawiam :) K.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry, myślę, że chleb będzie równie dobry ale na pewno bardziej wyrazisty, wytrawny w smaku. Ewentualnie można część mąki żytniej dodanej do ciasta zastąpić pszenną.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za expresową odpowiedź :)
    Jestem pod wrażeniem tych wszystkich przepisów... Za mną próby wypieku chleba z licznych stron, źródeł. Niestety, głównie z powodu małego doświadczenia - efekt średni. A tutaj niespodzianka - wypróbowałam jeden z Pani przepisów (Chleb pszenno-żytni na zakwasie) i... pełen sukces :D Teraz zatem kolej na kolejny...

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę i życzę udanych wypieków 🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz