Pachnący, z chrupiącą skórką, chleb pszenno-żytni na zakwasie. Dodatek maślanki powoduje, że jest delikatniejszy i bardziej wilgotny.
Składniki na jeden duży bochenek:
- 280 g żytniego zakwasu
- 160 g mąki żytniej typ 720
- 320 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 240 ml maślanki
- 80 ml wody
- 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Może lekko kleić się do rąk.
Ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy folią i odstawiamy na koło 3-4 godz. do pierwszego wyrośnięcia. W połowie czasu wyrastania składamy każdy bok do środka. Dzięki temu chleb będzie bardziej puszysty.
Wyrośnięte ciasto formujemy w podłużny lub okrągły bochenek i odstawiany do ponownego wyrośnięcia. Najlepiej sprawdzają się do tego specjalne koszyki rozrostowe. Jeśli jednak takich nie mamy, możemy umieścić ciasto w oprószonej mąką misce.
Zostawiamy uformowany bochenek na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie przekładamy bochenek na wysypaną mąką blachę, nacinamy u góry i wkładamy do zaparowanego i nagrzanego do 230ºC piekarnika.
Pieczemy 40-45 min., grzałka góra-dół (termoobieg wysusza pieczywo).
Po upieczeniu wykładamy chleb na kratkę do ostudzenia i przykrywamy ściereczką.
Smacznego 😊
Witam serdecznie, można maślankę zamienić na kefir?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam �� Joanna
tak :), ja też czasami zastępowałam, albo dawałam pół na pół
OdpowiedzUsuńDzień dobry
OdpowiedzUsuńdzięki za super bloga i przepisy :)
Czy można tu użyć zakwasu żytniego razowego, z mąki 2000? Czy wpłynie to znacząco na smak, konsystencję itp?
Pozdrawiam :) K.
Dzień dobry, myślę, że chleb będzie równie dobry ale na pewno bardziej wyrazisty, wytrawny w smaku. Ewentualnie można część mąki żytniej dodanej do ciasta zastąpić pszenną.
OdpowiedzUsuńDzięki za expresową odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem tych wszystkich przepisów... Za mną próby wypieku chleba z licznych stron, źródeł. Niestety, głównie z powodu małego doświadczenia - efekt średni. A tutaj niespodzianka - wypróbowałam jeden z Pani przepisów (Chleb pszenno-żytni na zakwasie) i... pełen sukces :D Teraz zatem kolej na kolejny...
Bardzo się cieszę i życzę udanych wypieków 🙂
OdpowiedzUsuń