Ciasto bananowe

    To ciasto możecie przygotować dosłownie w 40 min (łącznie z pieczeniem). Super pomysł dla niespodziewanych gości. Wystarczy mieć w domu dojrzałe banany. U mnie często zostają, a ja mogę wykorzystywać je do przeróżnych deserów.
Ciasto jest wilgotne, pięknie pachnie, można je też zrobić w formie do muffinek.


Składniki na foremkę keksową:
  • 3-4 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (można pominąć jeśli mamy bardzo dojrzałe banany)
  • 80 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • orzechy włoskie (opcjonalnie)
  • cukier perlisty (opcjonalnie)

Banany przekładamy do większej miski i dokładnie gnieciemy widelcem. Dodajemy roztopione i przestudzone masło. Mieszamy.

Dodajemy ekstrakt z wanilii, roztrzepane jajko i mąkę wymieszaną z sodą. Wszystko mieszamy łyżką lub widelcem do połączenia się składników.

Możemy dodać do środka kawałki orzechów włoskich. Ich smak bardzo dobrze komponuje się z bananami.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Wierzch możemy posypać cukrem perlistym (nie rozpuszcza się podczas pieczenia i fajnie chrupie w trakcie jedzenia).

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170⁰C i pieczemy około 30-35 min lub do suchego patyczka. Grzałka góra-dół.

Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Smacznego !


źródło przepisu: Mojewypieki






Komentarze