To ciasto możecie przygotować dosłownie w 40 min (łącznie z pieczeniem). Super pomysł dla niespodziewanych gości. Wystarczy mieć w domu dojrzałe banany. U mnie często zostają, a ja mogę wykorzystywać je do przeróżnych deserów.
Ciasto jest wilgotne, pięknie pachnie, można je też zrobić w formie do muffinek.
Składniki na foremkę keksową:
Ciasto jest wilgotne, pięknie pachnie, można je też zrobić w formie do muffinek.
Składniki na foremkę keksową:
- 3-4 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki brązowego cukru (można pominąć jeśli mamy bardzo dojrzałe banany)
- 80 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- orzechy włoskie (opcjonalnie)
- cukier perlisty (opcjonalnie)
Banany przekładamy do większej miski i dokładnie gnieciemy widelcem. Dodajemy roztopione i przestudzone masło. Mieszamy.
Dodajemy ekstrakt z wanilii, roztrzepane jajko i mąkę wymieszaną z sodą. Wszystko mieszamy łyżką lub widelcem do połączenia się składników.
Możemy dodać do środka kawałki orzechów włoskich. Ich smak bardzo dobrze komponuje się z bananami.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Wierzch możemy posypać cukrem perlistym (nie rozpuszcza się podczas pieczenia i fajnie chrupie w trakcie jedzenia).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170⁰C i pieczemy około 30-35 min lub do suchego patyczka. Grzałka góra-dół.
Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Smacznego !
źródło przepisu: Mojewypieki
Komentarze
Prześlij komentarz