Muffinki marchewkowe z nutą pomarańczy


        Mięciutkie i pachnące pomarańczą. Jednocześnie łatwe do zrobienia, nie potrzeba nawet miksera. Doskonałe na drugie śniadanie, często daję dzieciom do szkoły.  Można zrobić w formie ciasta w tortownicy lub formie keksowej.

Składniki na 12 muffinek:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka prawdziwego kakao
  • 2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach (około 3-4 średnie marchewki)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • naturalny aromat pomarańczowy lub skórka starta z jednej pomarańczy

W jednej misce mieszamy składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.

Do drugiej wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej, aromat pomarańczowy lub skórkę startą z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
Dodajemy 2 szklanki startej marchewki i jeszcze raz mieszamy.

Do mokrych składników dodajemy suche. Mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy około 30 - 40 min (grzałka góra dół) w piekarniku rozgrzanym do 170ºC do tzw. suchego patyczka. 

Wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !




Komentarze