Składniki na 12 muffinek:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka prawdziwego kakao
- 2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach (około 3-4 średnie marchewki)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- naturalny aromat pomarańczowy lub skórka starta z jednej pomarańczy
W jednej misce mieszamy składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.
Do drugiej wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej, aromat pomarańczowy lub skórkę startą z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
Dodajemy 2 szklanki startej marchewki i jeszcze raz mieszamy.
Do mokrych składników dodajemy suche. Mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy około 30 - 40 min (grzałka góra dół) w piekarniku rozgrzanym do 170ºC do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz