Pyszne razowe bułeczki w kształcie supełków. Delikatne pomimo ciężkiej, razowej mąki, wilgotne dzięki dodatkowi zmielonego siemienia lnianego. Polecam :)
- 3 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000*
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 750
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
- 2,5 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- ulubione ziarna do posypania bułeczek
* Mąkę razową możemy zastąpić pełnoziarnistą T 1850.
Płatki umieszczamy w misce i zalewamy 2,5 szklankami wrzątku. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonych płatków dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Może się ono trochę kleić z uwagi na dodatek siemienia lnianego. Nie dosypujemy jednak mąki, żeby bułeczki nie były twarde.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 9 części. Każdą z nich formujemy w wałeczek o długości około 20 cm. Następnie wiążemy go w pojedynczy supełek. Dłuższą, wystającą część zakładamy pod spód i lekko przyciskamy.
Uformowane supełki odkładamy na blaszkę, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ponownie wyrosną. Może to potrwać około pół godziny lub trochę dłużej.
Po tym czasie smarujemy powierzchnię supełków mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami.
Wstawiamy do piecyka nagrzanego do temp. 220⁰C i pieczemy około 15 min (grzałka góra - dół)
Upieczone bułeczki studzimy na kratce.
przepis pochodzi z magazynu "Pyszne"
Komentarze
Prześlij komentarz