Razowe supełki


Pyszne razowe bułeczki w kształcie supełków. Delikatne pomimo ciężkiej, razowej mąki, wilgotne dzięki dodatkowi zmielonego siemienia lnianego. Polecam :)

Składniki na 9 dużych supełków:
  • 3 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000*
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
  • 2,5 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ulubione ziarna do posypania bułeczek

* Mąkę razową możemy zastąpić pełnoziarnistą T 1850.

Płatki umieszczamy w misce i zalewamy 2,5 szklankami wrzątku. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Do wystudzonych płatków dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Może się ono trochę kleić z uwagi na dodatek siemienia lnianego. Nie dosypujemy jednak mąki, żeby bułeczki nie były twarde. 

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 9 części. Każdą z nich formujemy w wałeczek o długości około 20 cm. Następnie wiążemy go w pojedynczy supełek. Dłuższą, wystającą część zakładamy pod spód i lekko przyciskamy.

Uformowane supełki odkładamy na blaszkę, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ponownie wyrosną. Może to potrwać około pół godziny lub trochę dłużej.

Po tym czasie smarujemy powierzchnię supełków mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami.

Wstawiamy do piecyka nagrzanego do temp. 220⁰C i pieczemy około 15 min (grzałka góra -  dół)

Upieczone bułeczki studzimy na kratce.



przepis pochodzi z magazynu "Pyszne"

Komentarze