Na pewno znacie batoniki Kinder Country. Kochane przez dzieci, lubiane przez dorosłych. Mleczne z chrupiącymi kuleczkami i czekoladą.
Poniżej znajdziecie przepis na domową wersję tego smakołyku. Spróbujcie, a nie pożałujecie. ☺
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
Poniżej znajdziecie przepis na domową wersję tego smakołyku. Spróbujcie, a nie pożałujecie. ☺
- paczka herbatników ok. 200g ( u mnie pełnoziarniste)
- 500 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 150 g czekolady białej
- 100 g czekolady mlecznej
- pszenica w miodzie (np. Kangus)
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki tak, aby pokryły całe dno.
300 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy do połączenia.
Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Wystudzoną czekoladę łączymy z masą śmietanową. Dobrze mieszamy. Dodajemy około trzech szklanek pszenicy w miodzie. Jeszcze raz mieszamy. Masę wykładamy na herbatniki. Wyrównujemy.
Na masie śmietanowej układamy drugą warstwę herbatników.
W misie miksera ubijamy na sztywno 200 ml dobrze schłodzonej śmietanki. Dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wystudzoną czekoladę mleczną. Dobrze mieszamy. Wykładamy na herbatniki.
Wierzch ciasta posypujemy pszenicą.
Ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz