Torcik Kinder Country

        Na pewno znacie batoniki Kinder Country. Kochane przez dzieci, lubiane przez dorosłych. Mleczne z chrupiącymi kuleczkami i czekoladą.
Poniżej znajdziecie przepis na domową wersję tego smakołyku. Spróbujcie, a nie pożałujecie. ☺

Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
  • paczka herbatników ok. 200g ( u mnie pełnoziarniste)
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g czekolady białej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • pszenica w miodzie (np. Kangus)

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki tak, aby pokryły całe dno.

300 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy do połączenia.

Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Wystudzoną czekoladę łączymy z masą śmietanową. Dobrze mieszamy. Dodajemy około trzech szklanek pszenicy w miodzie. Jeszcze raz mieszamy. Masę wykładamy na herbatniki. Wyrównujemy.

Na masie śmietanowej układamy drugą warstwę herbatników.

W misie miksera ubijamy na sztywno 200 ml dobrze schłodzonej śmietanki. Dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wystudzoną czekoladę mleczną. Dobrze mieszamy. Wykładamy na herbatniki.

Wierzch  ciasta posypujemy pszenicą.

Ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.

Smacznego !



Komentarze