Bardzo proste w wykonaniu, pyszne ciasteczka maślano-serowe. Bez dodatku cukru. Do ich wykonania potrzebujemy tylko trzech składników i dowolnej marmolady lub konfitury. Z uwagi na ciasto, które po upieczeniu lekko się listkuje, nazywane są czasami "oszukanymi" ciasteczkami francuskimi.
Składniki (około 35szt):
- 250 g twarogu półtłustego (nie z wiaderka)
- 250 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- słoiczek dowolnej konfitury (u mnie domowa malinowa)
Twaróg przeciskamy przez praskę, dodajemy zimne masło i mąkę. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godz.
Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość około 1mm, kroimy na kwadraty. Na każdym kwadracie układamy na środku po łyżeczce konfitury i zlepiamy ze sobą dwa przeciwległe rogi.
Ciasteczka smarujemy mlekiem i pieczemy ok. 15min. w temperaturze 200ºC (z termoobiegiem).
Po upieczeniu studzimy chwilę na kratce i przekładamy na talerz.
Na koniec możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz