Bułeczki z dodatkiem puree z dyni. Mięciutkie, o pięknym pomarańczowym kolorze. Najlepsza odmiana dyni to Hokkaido, ponieważ ma najbardziej zwarty, gęsty miąższ. Możemy użyć jednak każdej odmiany. Jeśli po upieczeniu będzie zbyt wodnista, należy ją po prostu odcisnąć w gazie lub na sitku.
Składniki na około 12 bułeczek (ok 93 g każda):
- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 240 g puree z dyni
- 7 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
- 200 ml letniego mleka
- 75 g miękkiego masła
- 15 g soli
- 15 g miodu
- 2-3 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
- pestki dyni na wierzch bułek
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi robimy najpierw rozczyn). Dodajemy resztę składników, pod sam koniec dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego.
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Po wyrobieniu, przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki. Mogą być okrągłe lub podłużne, tak jak w moim przypadku.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 20-30 min. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy mlekiem i posypujemy pestkami dyni.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190ºC około15-20 min.
Studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz