Bułeczki dyniowe



Bułeczki z dodatkiem puree z dyni. Mięciutkie, o pięknym pomarańczowym kolorze. Najlepsza odmiana dyni to Hokkaido, ponieważ ma najbardziej zwarty, gęsty miąższ. Możemy użyć jednak każdej odmiany. Jeśli po upieczeniu będzie zbyt wodnista, należy ją po prostu odcisnąć w gazie lub na sitku.

Składniki na około 12 bułeczek (ok 93 g każda): 
  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 240 g puree z dyni
  • 7 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • 200 ml letniego mleka
  • 75 g miękkiego masła
  • 15 g soli
  • 15 g miodu
  • 2-3 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
  • pestki dyni na wierzch bułek 
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi robimy najpierw rozczyn). Dodajemy resztę składników, pod sam koniec dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego.

Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Po wyrobieniu, przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki. Mogą być okrągłe lub podłużne, tak jak w moim przypadku.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 20-30 min. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy mlekiem i posypujemy pestkami dyni.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190ºC około15-20 min.

Studzimy na kratce.





Komentarze