Bułeczki dyniowe


Bułeczki z dodatkiem puree z dyni. Mięciutkie, o pięknym pomarańczowym kolorze. Najlepsza odmiana dyni to Hokkaido, ponieważ ma najbardziej zwarty, gęsty miąższ. Możemy użyć jednak każdej odmiany. Jeśli po upieczeniu będzie zbyt wodnista, należy ją po prostu odcisnąć w gazie lub na sitku.

Składniki na około 10 bułeczek: 
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi robimy najpierw rozczyn). Dodajemy resztę składników, pod sam koniec dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego.

*płynu możemy potrzebować trochę więcej lub mniej w zależności od gęstości puree z dyni dlatego dolewajmy do ciasta stopniowo tak aby po wyrobieniu było miękkie, elastyczne i nie kleiło się do rąk.


Po wyrobieniu, przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Dzielimy na 10 części i formujemy okrągłe bułeczki. 

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 25-30 min. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220ºC około 12-15 min.

Studzimy na kratce.







Komentarze