
Bułeczki z dodatkiem puree z dyni. Mięciutkie, o pięknym pomarańczowym kolorze. Najlepsza odmiana dyni to Hokkaido, ponieważ ma najbardziej zwarty, gęsty miąższ. Możemy użyć jednak każdej odmiany. Jeśli po upieczeniu będzie zbyt wodnista, należy ją po prostu odcisnąć w gazie lub na sitku.
Składniki na około 10 bułeczek:
- 500 g mąki pszennej T 500 lub T 750
- 200 g puree z dyni
- 7 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
- 170 ml letniego mleka lub pół na pół z wodą*
- 45 g oleju
- 15 g soli
- 25 g miodu lub cukru
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi robimy najpierw rozczyn). Dodajemy resztę składników, pod sam koniec dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego.
*płynu możemy potrzebować trochę więcej lub mniej w zależności od gęstości puree z dyni dlatego dolewajmy do ciasta stopniowo tak aby po wyrobieniu było miękkie, elastyczne i nie kleiło się do rąk.
Po wyrobieniu, przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Dzielimy na 10 części i formujemy okrągłe bułeczki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 25-30 min. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220ºC około 12-15 min.
Studzimy na kratce.

Komentarze
Prześlij komentarz