Składniki na 8 bułek (po 90 g):
- 420 g mąki pszennej (ja dałam chlebową Typ 750)
- 1 jajko
- 4 g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 40 g masła, rozpuszczonego i wystudzonego
- 40 g mleka w proszku
- 200 g ciepłej wody
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- sezam
Wszystkie składniki (oprócz masła) umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy hakiem do ciasta drożdżowego. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wykładamy ciasto na blat, dzielimy na 8 równych części (po około 90 g każda) i formujemy okrągłe bułeczki.
Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dość mocno spłaszczamy je dłonią.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy około 15 min. w temp. 200⁰C.
Studzimy na kratce
źródło przepisu: White Plate
Komentarze
Prześlij komentarz