Bułki do hamburgerów



Pyszne bułki do hamburgerów z dodatkiem mleka w proszku. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, po wyrośnięciu nie klei się do rąk i przy formowaniu bułek nie potrzeba używać dodatkowej mąki. Próbowałam już kilku przepisów na bułki do hamburgerów, ale ten jest zdecydowanie najlepszy i  szczerze go wszystkim polecam

Składniki na 8 bułek (po 90 g):
  • 420 g mąki pszennej (ja dałam chlebową Typ 750)
  • 1 jajko
  • 4 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 40 g masła, rozpuszczonego i wystudzonego
  • 40 g mleka w proszku
  • 200 g ciepłej wody

Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  •  2 łyżki mleka
  • sezam

Wszystkie składniki (oprócz masła) umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy hakiem do ciasta drożdżowego. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. 

Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie wykładamy ciasto na blat, dzielimy na 8 równych części (po około 90 g każda) i formujemy okrągłe bułeczki.

Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dość mocno spłaszczamy je dłonią.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy około 15 min. w temp. 200⁰C.

Studzimy na kratce




źródło przepisu: White Plate

Komentarze