Chleb orkiszowy pełnoziarnisty na maślance.

      Pyszny chleb orkiszowy z niewielkim dodatkiem mąki żytniej. Tym razem na drożdżach. Pięknie pachnie, bardzo ładnie się kroi. Ma grubą, chrupiącą skórkę.
Wszystkim w domu bardzo smakował. Dodatkowo nie jest skomplikowany w przygotowaniu. 

Składniki na jedną foremkę keksową:
  • 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 70 g mąki żytniej typ 720
  • 250 ml maślanki
  • 100 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub ok 14 g suchych
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
Jeśli używamy świeżych drożdży, musimy najpierw zrobić rozczyn: rozkruszone drożdże mieszamy z wodą, cukrem i dwiema łyżkami mąki orkiszowej. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min.

Pamiętajmy, że wodę, cukier i mąkę bierzemy ze składników na chleb (nie dajemy dodatkowo).

Jeśli używamy suchych drożdży, wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy, na końcu dodając podprażone ziarna słonecznika, dyni i siemienia lnianego.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na około dwie godziny.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski, chwilę delikatnie wyrabiamy lub kilka razy składamy. Formujemy bochenek i przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej np. otrębami.

Odstawiamy na około 30 min. do ponownego wyrośnięcia.

Pieczemy w zaparowanym piekarniku, nagrzanym do około 210⁰C. Czas pieczenia to około 45 min.



źródło przepisu: "Chleby i bułki" - praca zbiorowa



Komentarze

  1. Czy zamiast maślanki można użyć wody w tych ilościach?

    OdpowiedzUsuń
  2. można dać samą wodę, ale na pewno trochę mniej niż maślanki, bo maślanka jest jednak trochę gęściejsza.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz