Pyszny chleb orkiszowy z niewielkim dodatkiem mąki żytniej. Tym razem na drożdżach. Pięknie pachnie, bardzo ładnie się kroi. Ma grubą, chrupiącą skórkę.
Wszystkim w domu bardzo smakował. Dodatkowo nie jest skomplikowany w przygotowaniu.
Wszystkim w domu bardzo smakował. Dodatkowo nie jest skomplikowany w przygotowaniu.
Składniki na jedną foremkę keksową:
- 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 70 g mąki żytniej typ 720
- 250 ml maślanki
- 100 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży lub ok 14 g suchych
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki siemienia lnianego
- tłuszcz do wysmarowania foremki
Jeśli używamy świeżych drożdży, musimy najpierw zrobić rozczyn: rozkruszone drożdże mieszamy z wodą, cukrem i dwiema łyżkami mąki orkiszowej. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min.
Pamiętajmy, że wodę, cukier i mąkę bierzemy ze składników na chleb (nie dajemy dodatkowo).
Jeśli używamy suchych drożdży, wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy, na końcu dodając podprażone ziarna słonecznika, dyni i siemienia lnianego.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na około dwie godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski, chwilę delikatnie wyrabiamy lub kilka razy składamy. Formujemy bochenek i przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej np. otrębami.
Odstawiamy na około 30 min. do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy w zaparowanym piekarniku, nagrzanym do około 210⁰C. Czas pieczenia to około 45 min.
źródło przepisu: "Chleby i bułki" - praca zbiorowa
Czy zamiast maślanki można użyć wody w tych ilościach?
OdpowiedzUsuńmożna dać samą wodę, ale na pewno trochę mniej niż maślanki, bo maślanka jest jednak trochę gęściejsza.
OdpowiedzUsuń