Domowy chleb tostowy I (z semoliną)


Zazwyczaj chleb tostowy, który kupujmy w sklepie jest jak wata. 
Poniżej przedstawiam Wam przepis na chleb tostowy zrobiony w domu. Nie wymaga wielkiego zachodu i długiego czasu przygotowania. Doskonały na grzanki, tosty a nawet na zwykłe kanapki. Dodatek semoliny (pszenica durum) sprawia, że chleb jest bardziej elastyczny, ma pełniejszy smak i żółtawy kolor. 
Bardzo polecam.

Składniki na jedną foremkę 25 x 11 x 8 cm:

  • 420 g mąki pszennej T 750 lub T 500
  • 80 g semoliny (Semola Rimacinata)
  • 5 g drożdży instant
  • 15 g miodu lub cukru
  • 300 g wody
  • 60 g miękkiego masła
  • 10 g soli
Wszystkie składniki oprócz masła wkładamy do dzieży miksera i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy kawałki miękkiego masła i wyrabiamy do momentu, aż ciasto wchłonie całe masło.

Przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania. W tym czasie ciasto składamy* jeden raz, po pierwszej godzinie wyrastania.

*W tym celu wilgotnymi dłońmi chwytamy każdy brzeg ciasta, wyciągamy go delikatnie w górę i nakładamy na środek, tak jakbyśmy składali kopertę. W internecie możecie znaleźć mnóstwo filmików pokazujących ten proces.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat obsypany mąką, formujemy bochenek i przekładamy go do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w temp. pokojowej na około 1,5 - 2 godziny.

Wyrośnięty chleb pieczemy w temp. 230ºC pierwsze 25 minut z parą i kolejne 20 minut w temp. 210ºC bez pary, grzałka góra-dół.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

Smacznego :)


















Komentarze