Dyniowo-pomarańczowe pączki z kajmakiem


         Przeglądając ostatnio zapasy w zamrażarce natknęłam się na pojemniczek puree z dyni, które zamroziłam jesienią. Z racji tego, że zbliża się Tłusty Czwartek, postanowiłam wykorzystać je do zrobienia pączków. Pięknie wyglądają, dynia nie jest wyczuwalna w smaku, ale jej dodatek znacznie przedłuża świeżość pączków (chociaż znikają tak szybko, że trudno to sprawdzić 😉)
Jako nadzienia użyłam kajmaku z puszki, ale można wykorzystać dowolną marmoladę.



Składniki na około 20 pączków:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki mleka (szklanka ma 250 ml)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 280 g puree z dyni (im gęściejsze tym lepsze)
  • 40 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • aromat pomarańczowy
  • łyżka spirytusu
  • masa kajmakowa z puszki (dulce de leche)
  • tłuszcz do smażenia pączków (olej lub smalec) - powinno go być tyle, aby pączki swobodnie pływały w garnku, nie dotykając dna

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy na jednolitą masę, na końcu dodając roztopione masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Formujemy kulę i odkładamy do obsypanej mąką miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Krótko wyrabiamy. Odrywamy po kawałku ciasta (ok. 60 g) i formujemy pączki. Odkładamy na stolnicę lub blaszkę wysypaną mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 20-25 min.

Po wyrośnięciu smażymy pączki na tłuszczu rozgrzanym do około 170ºC po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia.
Pamiętajmy, aby tłuszcz nie był zbyt gorący, ponieważ wtedy pączki szybko zbrązowieją z wierzchu, a w środku będą surowe.

Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy masą kajmakową.

Na wierzchu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !

Komentarze