Kruche maślano-karmelowe ciasteczka z gorzką czekoladą

     Pyszne, pachnące masłem i karmelem ciasteczka, które robi się błyskawicznie. Nie potrzeba nawet miksera. Z podanych proporcji wychodzi około 20 niedużych ciasteczek. 


Składniki:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g karmelu (kajmaku) z puszki 
  • 3 łyżki drobnego cukru (można pominąć)
  • naturalny ekstrakt z wanilii lub po prostu ziarenka z laski wanilii
  • 170 g mąki pszennej (można też dać orkiszową jasną)
  • 100 g czekoladowych drobinek (chocolate dark drops) lub pokrojoną na drobno tabliczkę gorzkiej czekolady

W misce umieszczamy karmel, masło, cukier i wanilię i ucieramy na jednolitą masę. Można to zrobić mikserem, ale jeśli masło będzie bardzo miękkie, wystarczy nawet rózga kuchenna.

Dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu wsypujemy drobinki czekoladowe i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Możemy kilka odłożyć na wierzch ciasteczek.

Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy.

Pieczemy około 12-15 min. w piekarniku nagrzanym do  190ºC (z termoobiegiem).

Po upieczeniu są miękkie, dlatego ostrożnie przenosimy je na kratkę do wystudzenia.

Wspaniale smakują ze szklanką mleka.

Smacznego !

źródło przepisu: Mojewypieki



Komentarze