Pyszne, pachnące masłem i karmelem ciasteczka, które robi się błyskawicznie. Nie potrzeba nawet miksera. Z podanych proporcji wychodzi około 20 niedużych ciasteczek.
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g karmelu (kajmaku) z puszki
- 3 łyżki drobnego cukru (można pominąć)
- naturalny ekstrakt z wanilii lub po prostu ziarenka z laski wanilii
- 170 g mąki pszennej (można też dać orkiszową jasną)
- 100 g czekoladowych drobinek (chocolate dark drops) lub pokrojoną na drobno tabliczkę gorzkiej czekolady
W misce umieszczamy karmel, masło, cukier i wanilię i ucieramy na jednolitą masę. Można to zrobić mikserem, ale jeśli masło będzie bardzo miękkie, wystarczy nawet rózga kuchenna.
Dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu wsypujemy drobinki czekoladowe i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Możemy kilka odłożyć na wierzch ciasteczek.
Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy.
Pieczemy około 12-15 min. w piekarniku nagrzanym do 190ºC (z termoobiegiem).
Po upieczeniu są miękkie, dlatego ostrożnie przenosimy je na kratkę do wystudzenia.
Wspaniale smakują ze szklanką mleka.
Smacznego !
źródło przepisu: Mojewypieki
Komentarze
Prześlij komentarz