Kolejny przepis na chleb z dodatkiem ziemniaków. Tym razem na drożdżach i z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Bochenek upiekłam w żeliwnym garnku*, ale można też w foremce lub po prostu wyłożony na blaszkę.
Chlebek jest wilgotny i miękki, a dzięki dodatkowi ziemniaków długo zachowuje świeżość.
Składniki:
- 340 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 80 g ugotowanych ziemniaków
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki (około 40 g) miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru lub miodu
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml ciepłej wody
Rozkruszone drożdże, cukier (lub miód), wodę i dwie łyżki mąki dobrze mieszamy w misce. Rozczyn przykrywamy i odstawiamy na 15 min, aby zaczął pracować.
Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko, rozczyn i masło i wyrabiamy ciasto, najlepiej hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Przykrywamy folią i odstawiamy na 1 godz.
Po tym czasie ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i dokładnie mieszamy z wyrośniętym ciastem. Formujemy bochenek i umieszczamy go w koszyku rozrostowym lub foremce wysmarowanej masłem.
Ciasto pozostawiamy do ponownego wyrastania na około 30 min.
Chleb pieczemy około 45 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200⁰C. Studzimy na kratce.
*Pieczenie w żeliwnym garnku: garnek razem z pokrywką wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nagrzewamy razem z garnkiem do temp. 230⁰C. (garnek musi być bardzo gorący).
Zdejmujemy pokrywkę i ostrożnie, aby się nie poparzyć, przekładamy wyrośnięty chlebek do garnka. Przykrywamy pokrywką i pieczemy pół godziny. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temp. do 200⁰C i pieczemy kolejne 15min.
Upieczony chleb wykładamy z garnka na kratkę do odparowania.
źródło przepisu: "Chleby i bułki" - praca zbiorowa
Komentarze
Prześlij komentarz