Składniki:
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 100 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
250 g aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego (ja do tego wypieku użyłam żytniego o hydracji 90%)- 1 łyżeczka miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 375 ml wody
Zakwas mieszamy z wodą i miodem. Dodajemy przesiane mąki, sól i ocet balsamiczny. Wszystko dokładnie mieszamy najlepiej mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto jest dość luźne. Nie należy dodawać jednak więcej mąki, bo chleb będzie twardy.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W czasie wyrastania ciasto dwukrotnie składamy. robimy to w odstępie jednej godziny. W tym celu wilgotnymi dłońmi naciągamy wszystkie boki ciasta od zewnątrz do środka. Ciasta nie wyciągamy z miski.
Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy bochenek**, przekładamy do koszyczka rozrostowego, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do ponownego wyrastania.
Wyrośnięty chleb pieczemy w zaparowanym*piekarniku w temp. 230ºC. Po około 15 min. zmniejszamy temp. do 200⁰C, uwalniamy parę i pieczemy jeszcze około 30 min.
Chleb jest upieczony jeśli postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
* Jeśli nie posiadacie piekarnika parowego wystarczy na dno włożyć foremkę z wodą ( w momencie kiedy piekarnik będzie się nagrzewał). Po koło 15 min. pieczenia wyjmujemy foremkę z gorącą wodą i dalej pieczemy chleb. (najlepiej grzałka góra dół, bo termoobieg wysusza chleb)
**Chleb ten można także upiec w foremce. Powyższe składniki wystarczą na dwie mniejsze lub jedną dużą foremkę.
Smacznego :)
źródło przepisu (zmodyfikowanego): Mojewypieki
Komentarze
Prześlij komentarz