Bułki te są bardzo
łatwe do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wyrobić
miękkie i elastyczne ciasto. Są uniwersalne, mogą
być zarówno bazą do hamburgerów jak i słodką przekąską jeśli posmarujemy je
miodem lub konfiturą (najlepiej domową 😊)
Z ciastem tym bardzo
dobrze się pracuje, dlatego bułeczkom możemy nadawać dowolne kształty: od
klasycznych, po plecione w warkocze jak chałka.
Składniki na około
10 sztuk:
- 500 g mąki chlebowej typ 750
- 1 jajko
- 40 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 8 g drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 230 ml wody
Wkładamy wszystkie składniki do misy miksera i wyrabiamy
ciasto tak długo, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto po
wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią
spożywczą lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na blat i dzielimy na
równe porcje. Powinno wyjść 10 bułeczek o wadze około 90 g każda. Formujemy
bułeczki o dowolnym kształcie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
na 15-20 min.Tuż przed pieczeniem smarujemy wierzch bułek roztopionym masłem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy około 15-18 min. aż bułeczki nabiorą złotej barwy.
Po upieczeniu i wyciągnięciu z pieca ponownie smarujemy
bułki roztopionym masłem i przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Smacznego !
źródło przepisu: "Chleb" - Jeffrey Hamelman
Komentarze
Prześlij komentarz