Bułki maślane


Bułki te są bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Są uniwersalne, mogą być zarówno bazą do hamburgerów jak i słodką przekąską jeśli posmarujemy je miodem lub konfiturą (najlepiej domową 😊)
Z ciastem tym bardzo dobrze się pracuje, dlatego bułeczkom możemy nadawać dowolne kształty: od klasycznych, po plecione w warkocze jak chałka.


Składniki na około 10 sztuk:
  • 500 g mąki chlebowej typ 750
  • 1 jajko
  • 40 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 8 g drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 230 ml wody
      
Wkładamy wszystkie składniki do misy miksera i wyrabiamy ciasto tak długo, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.

Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na blat i dzielimy na równe porcje. Powinno wyjść 10 bułeczek o wadze około 90 g każda. Formujemy bułeczki o dowolnym kształcie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15-20 min.
Tuż przed pieczeniem smarujemy wierzch bułek roztopionym masłem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy około 15-18 min. aż bułeczki nabiorą złotej barwy.

Po upieczeniu i wyciągnięciu z pieca ponownie smarujemy bułki roztopionym masłem i przekładamy na kratkę do wystudzenia.



Smacznego !
źródło przepisu: "Chleb" - Jeffrey Hamelman

Komentarze