Pyszny chleb na
drożdżach z dodatkiem płatków owsianych i miodu. Jest wyśmienity zarówno na
zwykłą kanapkę jak i chrupiącą grzankę. Jest lekki, puszysty i wspaniale
komponuje się z wieloma potrawami. Nie jest trudny do zrobienia, dlatego
szczerze polecam nawet mniej doświadczonym czy początkującym, domowym piekarzom.
Składniki na dwa
duże bochenki (około 900 g każdy):
- 680 g mąki chlebowej typ 750
- 230 g mąki pszennej razowej
- 150g płatków owsianych górskich
- 100 ml mleka
- 3 łyżki miodu
- 70 g oleju roślinnego
- 5 g drożdży instant
- 2 łyżki soli
- 570 ml wody
Do misy miksera wsypujemy płatki i zalewamy je wodą (ilość z
przepisu). Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 min, aby płatki dobrze i
równomiernie nasiąkły.
Po tym czasie dodajemy resztę składników i dokładnie
wyrabiamy hakiem do ciasta drożdżowego (3 min na pierwszej prędkości i 3-4 min
na drugiej). Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. Jeśli widzimy, że jest
zbyt suche, możemy dodać jeszcze odrobinę wody. Wszystko zależy od wilgotności
mąki i płatków, których użyliśmy w przepisie.
Przekładamy do miski i odstawiamy do wyrastania na 2
godziny. Po godzinie należy wyjąć ciasto na blat, delikatnie rozciągnąć w
prostokąt i złożyć jak kopertę. Dzięki temu chleb będzie bardziej puszysty.
Przekładamy do miski i odstawiamy na kolejną godzinę do
wyrastania. *Ciasto wiele zyskuje dzięki chłodzeniu po mieszaniu. W tym celu po połączeniu wszystkich składników przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki. Po godzinie wykładamy na blat i składamy (jak wyżej) po czym znów wkładamy do lodówki i zostawiamy nawet na całą noc.
Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na dwie części i przekładamy do koszyczków rozrostowych, aby jeszcze wyrosły (około 1 godz.). Jeśli ciasto było wcześniej w lodówce może to potrwać trochę dłużej.
Chleby nacinamy i pieczemy w zaparowanym piekarniku w temp.
230ºC. Ponieważ mleko, olej i miód mają
wpływ na kolor skórki, po 15 min zmniejszamy temp. do 200⁰C i pieczemy kolejne
30 min.
Chleb, jeśli jest dobrze upieczony, postukany od spodu
powinien wydawać głuchy odgłos.
*chleb ten możemy piec również w foremkach, a wierzch możemy
dodatkowo posypać płatkami owsianymi
Komentarze
Prześlij komentarz