Chleb owsiany na miodzie

        Pyszny chleb na drożdżach z dodatkiem płatków owsianych i miodu. Jest wyśmienity zarówno na zwykłą kanapkę jak i chrupiącą grzankę. Jest lekki, puszysty i wspaniale komponuje się z wieloma potrawami. Nie jest trudny do zrobienia, dlatego szczerze polecam nawet mniej doświadczonym czy początkującym, domowym piekarzom.

Składniki na dwa duże bochenki (około 900 g każdy):
  • 680 g mąki chlebowej typ 750
  • 230 g mąki pszennej razowej
  • 150g płatków owsianych górskich
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 70 g oleju roślinnego
  • 5 g drożdży instant
  • 2 łyżki soli
  • 570 ml wody


Do misy miksera wsypujemy płatki i zalewamy je wodą (ilość z przepisu). Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 min, aby płatki dobrze i równomiernie nasiąkły.
Po tym czasie dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy hakiem do ciasta drożdżowego (3 min na pierwszej prędkości i 3-4 min na drugiej). Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. Jeśli widzimy, że jest zbyt suche, możemy dodać jeszcze odrobinę wody. Wszystko zależy od wilgotności mąki i płatków, których użyliśmy w przepisie.

Przekładamy do miski i odstawiamy do wyrastania na 2 godziny. Po godzinie należy wyjąć ciasto na blat, delikatnie rozciągnąć w prostokąt i złożyć jak kopertę. Dzięki temu chleb będzie bardziej puszysty.
Przekładamy do miski i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrastania. *
Ciasto wiele zyskuje dzięki chłodzeniu po mieszaniu. W tym celu po połączeniu wszystkich składników przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki. Po godzinie wykładamy na blat i składamy (jak wyżej) po czym znów wkładamy do lodówki i zostawiamy nawet na całą noc.
Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na dwie części i przekładamy do koszyczków rozrostowych, aby jeszcze wyrosły (około 1 godz.). Jeśli ciasto było wcześniej w lodówce może to potrwać trochę dłużej.

Chleby nacinamy i pieczemy w zaparowanym piekarniku w temp. 230ºC.  Ponieważ mleko, olej i miód mają wpływ na kolor skórki, po 15 min zmniejszamy temp. do 200⁰C i pieczemy kolejne 30 min.
Chleb, jeśli jest dobrze upieczony, postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.

*chleb ten możemy piec również w foremkach, a wierzch możemy dodatkowo posypać płatkami owsianymi





źródło przepisu:"Chleb" - Jeffrey Hamelman





Komentarze