Chleb tostowy II (ze słodem pszenicznym)


To klasyczny chleb tostowy w angielskim stylu. Najlepszy w postaci kromek przypieczonych w tosterze. Dzięki dodatkowi masła i słodu ma on niepowtarzalny smak i aromat. Sproszkowany słód można już kupić w sklepach internetowych. Jeśli nie mamy słodu w postaci proszku, możemy zastąpić go syropem słodowym w ilości pięciokrotnie większej niż waga proszku.

Składniki na dwie keksówki:
  • 455 g mąki wysokoglutenowej* (jeśli nie mamy, to można użyć mąkę chlebową typ 750)
  • 455 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 g (szczypta) sproszkowanego słodu pszenicznego
  • 5 g drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 600 ml wody

Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i mieszamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy folią i odkładamy do wyrośnięcia na 2 godziny. 

Po godzinie fermentacji wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat i delikatnie rozciągając składamy je jak kopertę. Odkładamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat, dzielimy na dwie porcje, formujemy bochenki i przekładamy do keksówek wysmarowanych masłem. Odkładamy na 1-1,5 godz. do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220⁰C. Pierwsze 20 min. pieczemy z parą, kolejne 20-25 min. bez pary, grzałka góra-dół.
Chleb jest dobrze upieczony, jeśli postukany w spód wydaje głuchy odgłos.

Smacznego!

*Mąka wysokoglutenowa to mąka o najwyższej zawartości glutenu. W naszych sklepach raczej nie kupimy takiej mąki, ale w sklepach internetowych już bez problemu. Jedną z jej odmian jest mąka Manitoba. Pieczywo i ciasta z mąki Manitoba dłużej zachowują wilgotność niż wypieki ze zwykłej mąki.
źródło przepisu:"Chleb" - Jeffrey Hamelman

Komentarze