Lody Mojito


Pyszne, orzeźwiające lody na upalne dni. Świeża mięta i limonka, do tego odrobina likieru miętowego... Lody można przygotować w maszynce do lodów, ale nie jest to konieczne. Przepis nie jest skomplikowany i moim zdaniem jest warty wypróbowania

Składniki na około 1 l lodów:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 300 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 40 g listków świeżej mięty
  • sok i skórka otarta z 2-3 dużych limonek
  • 1,5 szklanki mleka 3,2%
  • 3 łyżki likieru miętowego (opcjonalnie)

Listki mięty dokładnie zmiksować z mlekiem w blenderze. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować do połączenia się składników.

Jeśli robimy lody w maszynce do lodów, powstałą mieszankę schładzamy całą noc, następnie przelewamy ją do maszynki i dalej postępujemy zgodnie z instrukcją producenta.

Ja maszynki do lodów nie posiadam, ale można poradzić sobie bez niej. Powstałą mieszankę wstawiamy do zamrażalnika w naczyniu, w którym ją przygotowywaliśmy. Przez pierwsze trzy godziny, co pół godziny wyjmujemy mieszankę z zamrażalnika i dokładnie miksujemy. Unikniemy w ten sposób tworzenia się kryształków lodu podczas zamarzania i lody będą bardziej puszyste. Po tym czasie przelewamy mieszankę do pojemnika i schładzamy w zamrażalniku przez całą noc.



źródło przepisu: Mojewypieki

Komentarze