Składniki na około 1 l lodów:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 300 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 40 g listków świeżej mięty
- sok i skórka otarta z 2-3 dużych limonek
- 1,5 szklanki mleka 3,2%
- 3 łyżki likieru miętowego (opcjonalnie)
Listki mięty dokładnie zmiksować z mlekiem w blenderze. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować do połączenia się składników.
Jeśli robimy lody w maszynce do lodów, powstałą mieszankę schładzamy całą noc, następnie przelewamy ją do maszynki i dalej postępujemy zgodnie z instrukcją producenta.
Ja maszynki do lodów nie posiadam, ale można poradzić sobie bez niej. Powstałą mieszankę wstawiamy do zamrażalnika w naczyniu, w którym ją przygotowywaliśmy. Przez pierwsze trzy godziny, co pół godziny wyjmujemy mieszankę z zamrażalnika i dokładnie miksujemy. Unikniemy w ten sposób tworzenia się kryształków lodu podczas zamarzania i lody będą bardziej puszyste. Po tym czasie przelewamy mieszankę do pojemnika i schładzamy w zamrażalniku przez całą noc.
źródło przepisu: Mojewypieki
Komentarze
Prześlij komentarz