Ketchup domowy



Pyszny, domowy ketchup, pachnący prawdziwymi pomidorami i soczystą papryką. U mnie w wersji łagodnej, ale jeśli ktoś woli pikantny wystarczy dodać parę papryczek chili.

Składniki na około 10 słoiczków (około 300ml):
  • 5 kg pomidorów
  • 5 strąków czerwonej papryki
  • 4 duże cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • liście laurowe - kilka sztuk
  • ziele angielski - kilka sztuk
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • sól, cukier, pieprz, ewentualnie zioła (u mnie łyżka suszonej bazylii)
Pomidory przeciskamy w maszynce do robienia przecierów. Jeśli takiej nie macie, wystarczy pokroić je na kawałki i włożyć do garnka. Gotujemy około 40 min do miękkości. Następnie przecieramy przez sito i odkładamy.

W między czasie pokrojoną paprykę z usuniętymi gniazdami nasiennymi pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Gdy skórka papryki zbrązowieje, przekładamy ją do woreczka foliowego i odstawiamy na 15 minut. Następnie obieramy ją ze skóry, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną na kawałki cebulę, obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier (2 łyżki) i pieprz mielony do smaku. 
Gotujemy pod przykryciem, aż cebula zmięknie i puści soki. Następnie wszystko dobrze blendujemy, dodajemy przetarte pomidory i ocet jabłkowy. Wszystko dobrze mieszamy i gotujemy bez przykrycia na bardzo wolnym ogniu aż do uzyskania odpowiedniej gęstości ketchupu. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku
Gorący ketchup przekładamy do słoiczków i odwracamy je do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.






Komentarze