Na straganach śliwki, te duże i te małe, odpowiednie do przetworów i ciast jak i do jedzenia na surowo. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja zapraszam Was dzisiaj na pyszne drożdżówki ze śliwkami. Ciasto jest puszyste i pachnące wanilią. Bardzo dobrze się z nim pracuje. Oczywiście można wykorzystać też inne owoce sezonowe.
Składniki na 12 drożdżówek:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
- 1 jajko
- 80 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy lub pasta z wanilii
- szczypta soli
- dodatkowo jedno jajko rozmieszane z dwoma łyżkami mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Nadzienie:
- 600-700 g śliwek węgierek (pokrojonych na duże kawałki)
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżki mąki ziemniaczanej
Pokrojone śliwki mieszamy z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.
Kruszonka:
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 g masła
Wszystkie składniki kruszonki rozcieramy, aby uzyskać konsystencję mokrego pisaku. Wstawiamy do lodówki. Dzięki temu łatwiej nam będzie ją potem kruszyć na bułeczki.
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Ja wyrabiałam hakiem do ciasta drożdżowego.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. (około1,5 godziny)
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, krótko wyrabiamy i dzielimy na 12 części (każda około 85 g). Formujemy okrągłe bułeczki, spłaszczamy je i na środek dajemy po kilka kawałków śliwek. Bułeczki dobrze sklejamy, nadajemy im lekko podłużny kształt i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30-40 min do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie każdą z bułeczek smarujemy jajkiem rozmieszanym z dwoma łyżkami mleka i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC koło 20 min.
*Zamiast kruszonki możemy drożdżówki polukrować.
Komentarze
Prześlij komentarz