Pyszne i wilgotne ciasto z tartą cukinią i marchewką. Mocno orzechowe dzięki dużej ilości mielonych orzechów laskowych. Do przygotowania nie potrzeba miksera. Wystarczy wymieszać wszystko łyżką lub rózgą kuchenną.
Składniki (na tortownicę o śred. 23 cm):
Składniki (na tortownicę o śred. 23 cm):
- 250 g mąki pszennej
- 200 g mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 3 duże jajka
- 150 ml oleju (nie oliwy)
- 100 g drobnego cukru trzcinowego
- 150 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach razem ze skórką (nie odsączmy)
- 100 g marchwi startej na tarce o drobnych oczkach
Składniki suche, czyli mąkę, mielone orzechy laskowe, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól mieszamy w misce, odkładamy.
W drugiej, większej misce lekko roztrzepujemy jajka, olej i cukier. Dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy szpatułką - do połączenia się składników. Dodajemy startą cukinię i marchewkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C. Pieczemy bez termoobiegu ok. 40-45 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy, studzimy na kratce.
Smacznego ;)
źródło przepisu (zmodyfikowanego): Mojewypieki
Komentarze
Prześlij komentarz