Ciasto orzechowe z cukinią i marchewką

        Pyszne i wilgotne ciasto z  tartą cukinią i marchewką. Mocno orzechowe dzięki dużej ilości mielonych orzechów laskowych. Do przygotowania nie potrzeba miksera. Wystarczy wymieszać wszystko łyżką lub rózgą kuchenną. 

Składniki (na tortownicę o śred. 23 cm):
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 duże jajka
  • 150 ml oleju (nie oliwy)
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego
  • 150 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach razem ze skórką (nie odsączmy)
  • 100 g marchwi startej na tarce o drobnych oczkach

Składniki suche, czyli mąkę, mielone orzechy laskowe, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól mieszamy w misce, odkładamy. 

W drugiej, większej misce lekko roztrzepujemy jajka, olej i cukier. Dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy szpatułką - do połączenia się składników. Dodajemy startą cukinię i marchewkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C. Pieczemy bez termoobiegu ok. 40-45 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy, studzimy na kratce.

Smacznego ;)

źródło przepisu (zmodyfikowanego): Mojewypieki

Komentarze