Drożdżowe ślimaczki cynamonowe

        Drożdżówki pięknie pachnące masłem i cynamonem. Nie wymagają dużo pracy, pieczemy je ułożone ciasno w formie, a po upieczeniu odrywamy jedna od drugiej. Najlepsze na ciepło ze szklanką mleka. 
Do ich zrobienia użyłam wysokoglutenowej mąki Manitoba. Możemy ją kupić w sklepach internetowych. Mąka ta wspaniale sprawdza się w wypiekach drożdżowych. Ciasto jest bardzo elastyczne, nie rwie się przy wałkowaniu. Nie martwcie się jednak, bo takie drożdżówki z powodzeniem można też zrobić ze zwykłej mąki pszennej.

Składniki na 15 drożdżówek:

  • 540 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży instant
  • 80 g drobnego cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 duże jajka
  • 75 g masła (roztopionego i przestudzonego)
Wszystkie składniki (oprócz masła) umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy hakiem do ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione i przestudzone masło i jeszcze raz wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. 
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godz.

Nadzienie cynamonowe:
  • 80 g masła (roztopionego)
  • 200 g drobnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cynamonu
Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na blat i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 45cm x 30cm. Smarujemy go roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Zwijamy dość ściśle wzdłuż dłuższego boku i kroimy ostrym nożem na 3-3,5cm kawałki (ma być 15 kawałków).
Foremkę o wymiarach 30 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim drożdżówki ( tak jak na zdjęciu poniżej). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.



Wyrośnięte ślimaczki możemy z wierzchu posmarować mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C. Pieczemy około 20 min.



źródło przepisu: Mojewypieki

Komentarze