Dyniowe sernikobrownie


        W tym cieście aromaty czekolady, wanilii i pomarańczy wspaniale się uzupełniają. Dodatkowo ten piękny, pomarańczowy kolor... Ciasto bardzo proste do zrobienia, koniecznie spróbujcie, tym bardziej, że do przygotowania nie potrzebujemy miksera

Składniki na brownie:

  • 180 g masła
  • 300 g czekolady deserowej (min 70% kakao)
  • 1 łyżka prawdziwego kakao
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Masło umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy i wkruszamy do niego 300 g czekolady. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy na moment do ostudzenia.
W dużej misce roztrzepujemy jajka z cukrem, dodajemy ekstrakt waniliowy i dolewamy sos czekoladowy (może być jeszcze lekko ciepły). Wszystko dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy

Składniki na masę serową:
  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g gęstego puree z dyni (najlepiej z Hokkaido)
  • 2 jajka
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • skórka otarta z jednej pomarańczy (wcześniej dokładnie umytej)

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników. Można też wymieszać za pomocą miksera, na wolnych obrotach. Masy serowej nie mieszamy zbyt długo, aby zbytnio jej nie napowietrzać. Powoduje to bowiem opadanie sernika po upieczeniu.

Foremkę o wymiarach 23cm x 30cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę brownie, a na nią dyniową masę serową. Widelcem lub łyżką robimy "esy floresy".  Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165⁰C i pieczemy około 50 min. grzałka góra-dół. Sernik po upieczeniu w dotyku będzie sprężysty, ale nie urośnie zbyt dużo.

źródło przepisu: Mojewypieki


Komentarze