Piernik dyniowy

         
        Sezon dyniowy w pełni, zatem trzeba korzystać. Jesień za oknami nie zawsze jest kolorowa i pachnąca, za to ten piernik pięknie pachnie korzennymi przyprawami, a jego mocno pomarańczowy kolor poprawia humor i dodaje energii. 

Składniki na jedną keksówkę:
  • 400 g puree z dyni (gęstego, najlepiej z dyni Hokkaido)
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 130 g miodu
  • 3 duże jajka
  • 150 g oleju
  • garść pokrojonych orzechów włoskich
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej, miód i cukier i mieszamy rózgą kuchenną lub mikserem na wolnych obrotach, do połączenia się składników. Dodajemy puree z dyni i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika.

Suche składniki przekładamy do mokrych i ponownie mieszamy rózgą kuchenną lub mikserem, do połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC i pieczemy około 1 godziny lub trochę dłużej, grzałka góra dół. Ciasto jest upieczone, jeśli drewniany patyczek (np. do szaszłyków), po nakłuciu i wyjęciu z ciasta jest suchy (nie jest obklejony ciastem).
Piernik po wyciągnięciu z piekarnika studzimy chwilę w foremce, a następnie przekładamy na kratkę do odparowania.

Smacznego !


Komentarze