Kruche ciasteczka bezglutenowe

        Pyszne, kruche ciasteczka na bazie mąki bezglutenowej, a raczej mieszanki mąki ryżowej i kukurydzianej. Bardzo łatwe do zrobienia, pachnące cynamonem, z kleksem ulubionego dżemu ( u mnie domowy z czerwonej porzeczki)

Składniki: 
  • 130 g mąki ryżowej
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 100 g posiekanych migdałów bez skórki (lub płatków migdałowych)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 100 g zimnego oleju kokosowego
  • ulubiony dżem lub marmolada
Obie mąki dobrze mieszamy razem z migdałami, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i cukrem. Dodajemy olej kokosowy i jajko i zagniatamy ciasto.

Ciasto przekładamy na folię spożywczą i przy jej pomocy formujemy walec. Zawijamy w folię i wkładamy na około 20-30 min do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC z termoobiegiem. 

Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i odwijamy z folii. Ostrym nożem kroimy na plasterki o szerokości 1 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko nakładamy pół łyżeczki marmolady.

Pieczemy około 10-12 min. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Uwaga: gorące ciasteczka są bardzo kruche i się rozlatują, dlatego bardzo delikatnie przekładamy je kratkę.

Smacznego !

źródło przepisu (zmodyfikowanego): Piotr Kucharski "Na słodko"


Komentarze