Pyszne, kruche ciasteczka na bazie mąki bezglutenowej, a raczej mieszanki mąki ryżowej i kukurydzianej. Bardzo łatwe do zrobienia, pachnące cynamonem, z kleksem ulubionego dżemu ( u mnie domowy z czerwonej porzeczki)
Składniki:
Składniki:
- 130 g mąki ryżowej
- 70 g mąki kukurydzianej
- 100 g posiekanych migdałów bez skórki (lub płatków migdałowych)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 100 g zimnego oleju kokosowego
- ulubiony dżem lub marmolada
Obie mąki dobrze mieszamy razem z migdałami, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i cukrem. Dodajemy olej kokosowy i jajko i zagniatamy ciasto.
Ciasto przekładamy na folię spożywczą i przy jej pomocy formujemy walec. Zawijamy w folię i wkładamy na około 20-30 min do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC z termoobiegiem.
Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i odwijamy z folii. Ostrym nożem kroimy na plasterki o szerokości 1 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko nakładamy pół łyżeczki marmolady.
Pieczemy około 10-12 min. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Uwaga: gorące ciasteczka są bardzo kruche i się rozlatują, dlatego bardzo delikatnie przekładamy je kratkę.
Smacznego !
źródło przepisu (zmodyfikowanego): Piotr Kucharski "Na słodko"
Komentarze
Prześlij komentarz