Waniliowo migdałowe podkowy


        Pyszne, kruche ciasteczka z mielonymi migdałami. Pięknie pachną wanilią i prawdziwym masłem. Wspaniałe na podwieczorek z  filiżanką dobrej kawy. Zapewniam, że jak spróbujecie, na jednym ciasteczku się nie skończy.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 60 g cukru pudru plus parę łyżek do obtaczania
  • 1 żółtko
  • ekstrakt z prawdziwej wanilii
  • 260 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodajemy szczyptę soli, żółtko, ekstrakt waniliowy i dalej ucieramy. Wsypujemy mąkę i zmielone migdały i wszystko dobrze łączymy ze sobą. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, odrywamy kawałek i formujemy z niego wałeczek o grubości palca. Tniemy go na 6-7 cm kawałki i wyginamy w podkowy. Postępujemy tak aż do wykorzystania całego ciasta. Podkowy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Ciasteczka pieczemy około 16 min. w temp. 160ºC z termoobiegiem.
Po upieczeniu wykładamy ostrożnie na kratkę, a następnie jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze. 

Smacznego :)

Komentarze