Pyszne, kruche ciasteczka z mielonymi migdałami. Pięknie pachną wanilią i prawdziwym masłem. Wspaniałe na podwieczorek z filiżanką dobrej kawy. Zapewniam, że jak spróbujecie, na jednym ciasteczku się nie skończy.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 60 g cukru pudru plus parę łyżek do obtaczania
- 1 żółtko
- ekstrakt z prawdziwej wanilii
- 260 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów
- szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodajemy szczyptę soli, żółtko, ekstrakt waniliowy i dalej ucieramy. Wsypujemy mąkę i zmielone migdały i wszystko dobrze łączymy ze sobą. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, odrywamy kawałek i formujemy z niego wałeczek o grubości palca. Tniemy go na 6-7 cm kawałki i wyginamy w podkowy. Postępujemy tak aż do wykorzystania całego ciasta. Podkowy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy około 16 min. w temp. 160ºC z termoobiegiem.
Po upieczeniu wykładamy ostrożnie na kratkę, a następnie jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz