Chleb na zakwasie żytnim, z wykorzystaniem gotowanej kaszy gryczanej. Ja używam niepalonej, ale jeśli ktoś lubi paloną, to też może jej użyć. Będzie ona na pewno bardziej wyczuwalna w chlebie.
Składniki:
- 210 g aktywnego zakwasu żytniego razowego
- 60 g mąki żytniej razowej Typ 2000
- 300 g mąki żytniej jasnej Typ 720
- 220 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
- 300 ml wody
- 10 g soli
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i mieszamy drewnianą łyżką do dokładnego połączenia się składników. Chleba żytniego nie wyrabiamy, ponieważ zrobi się gliniasty.
Miskę nakrywamy folią i odstawiamy na 2-5 godz. Wszystko zależy od tego, jak silny mamy zakwas. Ciasto będzie gotowe, gdy uzyska gąbczastą strukturę.
Wtedy przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem, przykrywamy folią i odstawiamy do ponownego wyrastania na około 2-3 godz. Ciasto powinno wyrosnąć prawie do brzegów foremki.
Chleb pieczemy 20 min. w temp. 230⁰C, następnie obniżamy temp . o 20 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. Chleb jest dobrze upieczony, jeśli po wyjęciu z foremki i ostukaniu go od spodu, wyda głuchy odgłos.
Po upieczeniu chleb wyciągamy z foremki i studzimy na kratce, aby odparował.
źródło przepisu: Piotr Kucharski - "Chleb, domowa piekarnia"
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDelikatnie przekładamy i zwilżoną dłonią wyrównujemy powierzchnię chleba
OdpowiedzUsuń