Chleb żytnio razowy z kaszą gryczaną.



        Chleb na zakwasie żytnim, z wykorzystaniem gotowanej kaszy gryczanej. Ja używam niepalonej, ale jeśli ktoś lubi paloną, to też może jej użyć. Będzie ona na pewno bardziej wyczuwalna w chlebie.

Składniki:

  • 210 g aktywnego zakwasu żytniego razowego
  • 60 g mąki żytniej razowej Typ 2000
  • 300 g mąki żytniej jasnej Typ 720
  • 220 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej 
  • 300 ml wody
  • 10 g soli
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i mieszamy drewnianą łyżką do dokładnego połączenia się składników. Chleba żytniego nie wyrabiamy, ponieważ zrobi się gliniasty. 
Miskę nakrywamy folią i odstawiamy na 2-5 godz. Wszystko zależy od tego, jak silny mamy zakwas. Ciasto będzie gotowe, gdy uzyska gąbczastą strukturę.

Wtedy przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem, przykrywamy folią i odstawiamy do ponownego wyrastania na około 2-3 godz. Ciasto powinno wyrosnąć prawie do brzegów foremki.

Chleb pieczemy 20 min. w temp. 230⁰C, następnie obniżamy temp . o 20 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. Chleb jest dobrze upieczony, jeśli po wyjęciu z foremki i ostukaniu go od spodu, wyda głuchy odgłos.

Po upieczeniu chleb wyciągamy z foremki i studzimy na kratce, aby odparował.


źródło przepisu: Piotr Kucharski - "Chleb, domowa piekarnia"

Komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Delikatnie przekładamy i zwilżoną dłonią wyrównujemy powierzchnię chleba

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz