Maślana babka z ajerkoniakiem i krówkami

        Wspaniała, wilgotna i pachnąca ajerkoniakiem babka. Dużo prawdziwego masła i cukierki krówki, które ciągną się podczas jedzenia jeszcze ciepłego ciasta.
Gorąco polecam


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 170 g cukru drobnego do wypieków
  • 4 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • 125 ml ajerkoniaku
  • 150 g krówek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Krówki kroimy na niewielkie kawałki, odkładamy.

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Wlewamy ajerkoniak i jeszcze chwilę miksujemy.

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy maślano jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką. Na końcu wsypujemy pokrojone krówki i jeszcze raz delikatnie mieszamy.

Foremkę do babki z kominkiem smarujemy masłem i dobrze obsypujemy mąką, ponieważ krówki mają skłonność do opadania na dno ciasta i przyklejania się do foremki.

Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy  około 50-60 min lub do suchego patyczka, w temp. 180⁰C, najlepiej bez termoobiegu, grzałka góra-dół.

Po upieczenia wykładamy na kratkę i obsypujemy cukrem pudrem

Smacznego :)

źródło przepisu: Mojewypieki


Komentarze