Wspaniała, wilgotna i pachnąca ajerkoniakiem babka. Dużo prawdziwego masła i cukierki krówki, które ciągną się podczas jedzenia jeszcze ciepłego ciasta.
Gorąco polecam
Składniki:
Gorąco polecam
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 170 g cukru drobnego do wypieków
- 4 jajka
- 150 g miękkiego masła
- 125 ml ajerkoniaku
- 150 g krówek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Krówki kroimy na niewielkie kawałki, odkładamy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Wlewamy ajerkoniak i jeszcze chwilę miksujemy.
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy maślano jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką. Na końcu wsypujemy pokrojone krówki i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Foremkę do babki z kominkiem smarujemy masłem i dobrze obsypujemy mąką, ponieważ krówki mają skłonność do opadania na dno ciasta i przyklejania się do foremki.
Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy około 50-60 min lub do suchego patyczka, w temp. 180⁰C, najlepiej bez termoobiegu, grzałka góra-dół.
Po upieczenia wykładamy na kratkę i obsypujemy cukrem pudrem
Smacznego :)
źródło przepisu: Mojewypieki
Komentarze
Prześlij komentarz