Szarlotka z orzechami włoskimi

        Jesienna szarlotka z dużą ilością masła, orzechów włoskich i cynamonu. Doskonała zarówno na uroczystości rodzinne, jak i na podwieczorek przy kawie.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 250 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 4-5 dużych jabłek (najlepiej reneta)
  • duża garść orzechów włoskich (posiekanych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać razem i odłożyć. Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę i mieszamy z dwoma łyżkami soku z cytryny, żeby nie ściemniały.

W misie miksera ubić jajka na biało, pod koniec ubijania dodając po jednej łyżce cukru. Powinna powstać gęsta, jasna piana (ubijamy na najwyższych obrotach miksera). Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy strużką roztopione masło miksując na najwyższych obrotach. Uwaga, będzie mocno pryskać, więc zabezpieczcie miskę, aby potem nie sprzątać całej kuchni :)

Blaszkę o wymiarach 20x35cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.

Ciasto przelewamy do foremki, na wierzch wysypujemy pokrojone w kostkę jabłka, pokrojone orzechy włoskie i cynamon.

Pieczemy około 45 min. lub do suchego patyczka. Na koniec przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

źródło przepisu: Mojewypieki



Komentarze