Bezglutenowe ciastka orzechowe z żurawiną

Ciastka z czterech składników, bez dodatku mąki. Te na zdjęciu są z orzechów arachidowych, ale robiłam też wersję z orzechów laskowych. Do tego przepisu nadają się każde, wasze ulubione. Najlepiej, jeśli przed zmieleniem będą uprażone, bo wtedy są bardziej aromatyczne.

Składniki na około 35-40 szt.:
  • 300 g dowolnych orzechów zmielonych na drobno
  • 200 g cukru pudru + do obtoczenia gotowych ciastek
  • 3 białka
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
Białka ubijamy z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. W osobnej misce mieszamy zmielone orzechy z suszoną żurawiną. Dodajemy po łyżce piany z białek i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Powstałą masę wkładamy na około 2 godz. do lodówki, aby zgęstniała.
Po tym czasie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce, zachowując niewielki odstęp. 
Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180ºC około 15 min. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Smacznego :)

Komentarze