Ciasto "Blondie" z żurawiną

        Wszyscy znają ciasto brownie. A co powiecie na "blondie"? Biała czekolada daje słodycz, którą równoważy kwaskowość suszonej żurawiny. 

Składniki na blaszkę 20x30cm:
  • 180 g masła
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 380 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 200 g białej czekolady grubo posiekanej
Masło przekładamy do garnuszka, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy cukier trzcinowy, mieszamy i odkładamy na bok do wystudzenia. 
Wystudzone masło z cukrem przekładamy do misy miksera, wbijamy jedno jajko i miksujemy, aż masa będzie gładka. Dodajemy drugie jajko i wanilię i ponownie miksujemy.
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól mieszamy razem i przesiewamy. Dodajemy po łyżce do masy maślano-jajecznej i miksujemy na wolnych obrotach. 
Do gotowego ciasta dodajemy żurawinę i białą czekoladę. Wszystko razem mieszamy.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto.
Pieczemy 20 min w temp. 180ºC (z termoobiegiem).

Po upieczeniu studzimy w formie i kroimy na kawałki.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub ozdobić roztopioną czekoladą.


Komentarze