Sernik cynamonowy z orzechami

        Jak do tej pory, to ulubiony sernik mojego męża. Ciasteczkowy spód, warstwa orzechów w karmelu i aksamitny ser o smaku cynamonowym. To wszystko sprawia, że sernik ten jest naprawdę wyjątkowy.
Szczerze polecam.


Składniki na spód:
  • 160 g dowolnych herbatników maślanych
  • 40 g roztopionego masła
Herbatniki kruszymy w malakserze, dodajemy roztopione masło i miksujemy wszystko do konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wykładamy masę ciasteczkową, dociskamy do dna i podpiekamy w temp. 180ºC do zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na bok.

Składniki na warstwę orzechową:
  • 1,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
  • 2/3 szklanki golden syrupu (można zastąpić lejącym miodem)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy do zagotowania ciągle mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 min do lekkiego zgęstnienia. Odstawiamy na bok.

Masa serowa:
  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Umieszczamy wszystkie składniki w misie miksera i miksujemy tylko do połączenia się składników. Chodzi o to, aby zbytnio nie napowietrzać masy serowej. Taki sernik szybko urośnie, a potem opadnie.

Na podpieczony ciasteczkowy spód wykładamy masę orzechową (może być lekko ciepła), wyrównujemy. Na orzechy wykładamy masę serową.
Pieczemy około 1 godz. w temp. 180⁰C. Sernik będzie upieczony jeśli będzie dobrze ścięty i sprężysty przy dotyku. 
Sernik studzimy kilkanaście minut w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie w lodówce najlepiej przez całą noc.

Smacznego :)

                               źródło przepisu (lekko zmodyfikowanego): Mojewypieki

Komentarze