Chleb pszenno żytni z ziemniakami (bez wyrabiania)

        Poniżej znajdziecie kolejny już na moim blogu przepis na chleb z wykorzystaniem gotowanych ziemniaków. Bardzo delikatny w smaku, pachnący i wilgotny, z regularnym, porowatym miąższem i chrupiącą skórką. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy dobrze połączyć wszystkie składniki.

Składniki na dwie formy keksowe o wymiarach 30cmx x10cm:

Składniki na zaczyn:
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki żytniej jasnej
  • 1,5 g drożdży instant (około pół łyżeczki)
  • 250 g wody
Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 12 godz.w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciasto właściwe (kolejnego dnia):
  • cały wcześniejszy zaczyn
  • 250 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki żytniej jasnej
  • 500 ml wody
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy tylko do dokładnego połączenia się składników.

Dwie foremki keksowe smarujemy masłem, obsypujemy mąką lub otrębami pszennymi. Wymieszane ciasto dzielimy na pół, formujemy i układamy w foremkach. Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 - 2 godz. do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 210⁰C, wstawiamy do niego foremki z chlebem i pieczemy 15 min. Następnie obniżamy temp. do 190ºC i pieczemy kolejne 40 min. Chleb po upieczeniu, postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.

Upieczony chleb wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce, aby odparował

Smacznego :)

źródło przepisu: Trufla


Komentarze