Muffinki czekoladowe z ziemniakami

Kto powiedział, że ziemniaki można jeść tylko na obiad? 

W tym przepisie wykorzystuje się je do zrobienia czekoladowych muffinek. Dzięki nim są wilgotne i długo utrzymują świeżość, a smak ziemniaka nie jest wyczuwalny w cieście.

Składniki na 12 szt:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 małe gotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (lub zwykłej mąki pszennej)
  • 1 budyń czekoladowy (proszek)
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rozpuszczone masło, mleko, jajka i cukier umieszczamy w dużej misce i mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników. Dodajemy puree ziemniaczane i dokładnie mieszamy.

 Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek budyniowy, kakao, sól i proszek do pieczenia.

 Składniki suche przekładamy do mokrych i wszystko dokładnie mieszamy rózgą kuchenną lub łyżką..

 Gotowe ciasto przekładamy do papilotek od muffinek. Babeczki pieczemy w temp. 200ºC około30 min lub do suchego patyczka.

Smacznego :)

 


źródło przepisu: OlivciowePasjeznatury

Komentarze

Prześlij komentarz