Ciasteczka czekoladowo-kawowe z karmelową niespodzianką

Pyszne, mocno czekoladowe ciasteczka z dodatkiem mielonej kawy i karmelową niespodzianką, czyli kawałkiem czekolady karmelowej w środku. Łatwe i szybkie do zrobienia, dla tych, którzy czują duży niedobór czekolady w swoim organizmie :). 

Przepis (po lekkiej modyfikacji) zaczerpnięty z bloga Whiteplate.com



Składniki na ponad 40 ciasteczek:

  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 50 g prawdziwego kakao
  • 3 płaskie łyżeczki świeżo zmielonej kawy (nie rozpuszczalnej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii lub cukier waniliowy
  • 200 g (dwie tabliczki) czekolady gorzkiej (min. 64%) posiekanej na drobne kawałki
  • 100 g (jedna tabliczka) czekolady karmelowej (u mnie karmelowa z solonymi orzeszkami)
  • 300 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 2 jajka

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wanilię i  jajka i jeszcze raz ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę i sodę. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną, gorzką czekoladę, kakao i kawę. Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180ºC i wykładamy blachy papierem do pieczenia. 

Czekoladę karmelową kroimy na mniejsze kawałki (ale niezbyt małe, tak, aby czekolada była wyczuwalna w ciastku). 

Łyżeczką do herbaty nabieramy nieduże porcje ciasta, w środek wkładamy po kawałku czekolady karmelowej, formujemy kulkę i układamy na blaszce. Ciastka układamy w dość dużych odstępach, ponieważ podczas pieczenia ciasto rozlewa się na boki i ciastka stają się bardziej płaskie.

Pieczemy 15 minut w temp. 180⁰C. Po upieczeniu wyjmujemy ostrożnie (ciepłe ciastka są bardzo miękkie) i studzimy na kratce,

 

Smacznego :)




Komentarze