Babeczki mocno czekoladowe z truskawkami

Kto z nas nie lubi czekolady? W tych babeczkach jest jej naprawdę dużo. Do tego towarzystwo pachnących, świeżych truskawek. Czego chcieć więcej?

 Składniki na około 16 babeczek:

  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 ml jogurtu (najlepiej gęstego greckiego)
  • ekstrakt waniliowy
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 80 g prawdziwego, ciemnego kakao

dodatkowo:

  • około 200 g świeżych truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady posiekanej na drobno (ale nie startej)


W większej misce mieszamy rózgą kuchenną jajka, cukier, mleko, olej i ekstrakt z wanilii.

Do mniejszej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.

Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Do każdej babeczki dajemy na wierzch po parę kawałków truskawek. Na koniec posypujemy kawałeczkami gorzkiej czekolady.

Pieczemy w 170⁰C (bez termoobiegu) najlepiej grzałka góra-dół, około 35 min lub do suchego patyczka.

 

Smacznego :)


  źródło przepisu: Mojewypieki

Komentarze