Kto z nas nie lubi czekolady? W tych babeczkach jest jej
naprawdę dużo. Do tego towarzystwo pachnących, świeżych truskawek. Czego chcieć
więcej?
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 100 ml jogurtu (najlepiej gęstego greckiego)
- ekstrakt waniliowy
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 80 g prawdziwego, ciemnego kakao
dodatkowo:
- około 200 g świeżych truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady posiekanej na drobno (ale nie startej)
W większej misce mieszamy rózgą kuchenną jajka, cukier,
mleko, olej i ekstrakt z wanilii.
Do mniejszej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia,
sodę i kakao.
Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Do każdej babeczki dajemy na wierzch po parę kawałków truskawek. Na koniec posypujemy kawałeczkami gorzkiej czekolady.
Pieczemy w 170⁰C (bez termoobiegu) najlepiej grzałka góra-dół, około 35 min lub do suchego patyczka.
Smacznego :)
źródło przepisu: Mojewypieki
Komentarze
Prześlij komentarz