Ciasto ucierane z morelami

      


        Za oknem słońce, a u mnie w kuchni słoneczne ciasto z morelami. Proste i szybkie w wykonaniu, puszyste i wilgotne. Pomimo dużej ilości ciężkich owoców nie zrobił się zakalec. Myślę, że przepis ten zagości u mnie na długo, w wersji z różnymi sezonowymi owocami.

 Składniki na blaszkę 20cmx35cm:

  • 2 jajka
  • 170 g cukru
  • ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka śmietany 12% lub 18%
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 800 g moreli pokrojonych na ćwiartki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia przesiewamy i odkładamy na bok.

 W misie miksera ubijamy jajka z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy olej cały czas ubijając.

 Następnie dokładamy mieszaninę mąki w dwóch turach, na zmianę ze śmietaną i mieszamy delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną. Ewentualnie mikserem, ale na bardzo małych obrotach.

 Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ćwiartki moreli.

 Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C około 35 min lub do suchego patyczka.

 Po wystudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować

 

Smacznego:)

  źródło przepisu: Mojewypieki

Komentarze