Bułki te powstały z mąki pszennej i żytniego zaczynu poolish (zwanego inaczej podmłodą).
Zaczyn ten to mieszanina równych części wagowych mąki i wody z niewielką ilością drożdży. Jak sugeruje nazwa, zaczyn ten pochodzi z Polski i do Francji został przywieziony przez polskich piekarzy. Dzięki niemu bułki i bagietki zawdzięczają swój smak i chrupiącą skórkę.
Składniki na 10 szt (każda bułka ok 100g):
- zaczyn żytni poolish* (150 g mąki żytniej jasnej, 150 ml wody, szczypta drożdży instant)
- 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 250 ml wody
- 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
*Dzień przed pieczeniem (wieczorem) przygotowujemy
zaczyn: w misce mieszamy mąkę i wodę,
dodajemy szczyptę drożdży. Miskę przykrywamy folią i zostawiamy w temp.
pokojowej na noc. Rano zaczyn powinien być już gotowy i dojrzały. Jego
powierzchnia powinna być pokryta małymi bąbelkami gazu (to znak aktywności
drożdży).
*Wyrobione ciasto możemy przełożyć do wyrastania do lodówki.
Jest to wygodne, gdy chcemy mieć na śniadanie świeże, pachnące bułki. Rano
wystarczy wyjąć ciasto z lodówki, uformować bułki i przykryć ściereczką do
wyrastania. Z uwagi na to, że ciasto jest zimne, wyrastanie bułeczek może
potrwać nieco dłużej (do 45 min).
Smacznego :)
Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do pieczenia 🙂
UsuńWłaśnie są w piecu ;) oby wyszły tak ładne jak na zdjęciu 😋
OdpowiedzUsuń